Od ledna začne neradostný život, řekl Jandák ke konci světa

30.09.2011 23:19

V Pressklubu na Frekvenci 1 byl poslanec ČSSD Vítězslav Jandák. Řeč byla o volbě nového generálního ředitele ČT, současné politické situaci, přímé volbě prezidenta i o konci světa, který by Jandáka ani nepřekvapil.

Od ledna začne neradostný život, řekl Jandák ke konci světa

„Jak jste spokojeni s volbou generální ředitele České televize?" zeptal se moderátor Luboš Xaver Veselý hned na začátek. „Já myslím, že dopadla dobře. Ale upřímně, dnes je jedno, kdo sedí ve vedení, dokud se nezmění práce a systém ČT. Parlament musí definovat, co je veřejná služba a je důležité zlepšit hospodaření televize," vysvětlil Vítězslav Jandák.

TÉMA: Volba nového šéfa ČT

Jaké hodnocení by Jandák vystavil bývalému šéfovi televize Jiřímu Janečkovi? „Dokázal rozšířit televizi na čtyři programy. Teď je otázkou, zda je to dobře, nebo ne, ale já bych ho ohodnotil známkou 2-," prohlásil Jandák.

Psali jsme:
Uhde si pochvaluje: Zvolili jsme Dvořáka dobře. Mluví krátce

Psali jsme o situaci v ČT:
Moravce už prý v ČT nezdraví ani klika od dveří. Urazil kolegy
Sledujeme téma Česká televize

Slovenské zpravodajství je lepší

Luboše Xavera zajímalo, jak často Jandák sleduje televizi. „Já jsem hodně televizní divák," odpověděl Jandák. „Nedívám se ale pouze na Českou televizi, zde sleduji hlavně zpravodajství. To pokud srovnám se slovenskou televizí, musím uznat, že jejich zpravodajství je daleko objektivnější."

Dále se debata přesunula na českou politiku, konkrétně na impulsivní chování Miroslava Kalouska. „Co říkáte na excesy Miroslava Kalouska, pane Jandák?" zeptal se moderátor. „Mě to vůbec nepřekvapilo, já čekám, kdy se někdo zblázní úplně. Ta situace v politice není normální," prohlásil poslanec.

Komunisté jsou oblíbení, protože mladá generace nezažila jejich vládu

Politické strany ztrácí poslední dobou na preferencích, jediní komunisté získávají na oblibě. „Je to tím, že dorůstá nová generace, která si nepamatuje jejich vládu a čtou pouze jejich líbivé volební programy," řekl svůj názor Jandák.

ČSSD teď ale může také znovu nastartovat s mladým Bohuslavem Sobotkou v čele. „Nebo to chce raději ostříleného vůdce?" zeptal se moderátor. „Já myslím, že to není o věku," spekuluje Jandák. "Sobotka je silná osobnost. Někdy to chce zkušenější politiky, kteří jen tak nenaletí na vějičku, ale na druhou stranu v dnešní uspěchané době je potřeba mladý dynamický politik."

Část ČSSD by podporovala Zemana jako prezidenta

Už se začínají se objevovat různí kandidáti na prezidenty. „Má už ČSSD také nějaké želízko v ohni?" zajímal se moderátor. „Zatím žádného nemáme, ještě je času a hlavě práce dost. Určitá část kolegů by asi podporovala Miloše Zemana. Teď se ale hlavně řeší přímá volba prezidenta, kterou už dávno navrhujeme."

Podle exministra ale přímá volba stejně neprojde. „Myslím, že nebude, protože politici se nedohodnou a Senát se nebude chtít vzdát pravomocí," pochyboval Jandák, „Možná se uskuteční, ale až v dalším období."

„Kdyby nastala přímá volba, nemůže se stát, že se prezidentem stane Jágr nebo Bohdalová?" zažertoval moderátor. „Ta možnost tu je, vždycky záleží na popularitě. Ale myslím, že na tom ani tak nezáleží, prezident stejně nemá žádné pravomoce. Není o co stát."

SLEDUJEME téma: Přímá volba prezidenta

Konec světa by mě ani nepřekvapil

Je ale ještě jedna věc, která trápí některé lidi víc, než přímá volba prezidenta. A tou je konec světa v roce 2012. „Nastanou nějaké změny od ledna 2012?" ptal se Veselý. „Vše se změní," řekl rezolutně politik. „Vše bude daleko dražší, peníze se budou těžko vydělávat, bude to neradostný život."

"Já jsem zažil spoustu prognóz a život mám už celkem za sebou, takže mě by to ani nepřekvapilo," odpověděl Jandák skepticky na dotaz, zda může nastat konec světa.

Čtěte více:
Jandák: ČSSD hrozí, že prosere volby. Líbí se mi Bátora
Jandák brutálně setřel Havlův režijní debut

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…