Havel se vrátil z Hrádečku. Bakala platí obří oslavu. Asi dorazí i kníže

30.09.2011 20:26

Exprezident Václav Havel se vrátil ze své chalupy v Hrádečku u Trutnova a jakýmsi neoficiálním uvítáním po zdravotním pobytu na venkově bude sobotní soukromá oslava jeho pětasedmdesátin v Praze. Bude se konat v Centru současného umění DOX. Havel byl poslední době s výjimkami v ústraní, na chalupě strávil několik posledních týdnů. Nabíral síly po zdravotních komplikacích.

Havel se vrátil z Hrádečku. Bakala platí obří oslavu. Asi dorazí i kníže

Podle Havlovy kanceláře budou exprezidenta a jeho společnost na oslavě hostit podnikatel a finanční partner DOX Zdeněk Bakala, jenž platí i Havlovu knihovnu, předseda čestné rady DOX Bessel Kok, program připravují přátelé Havla. Jsou mezi nimi například organizátoři trutnovského rockového festivalu, který Havel rád navštěvuje. Kamarádi svému "náčelníkovi", jak jej někteří nazývají, chystají překvapení.

Psali jsme:
Havlovi se přitížilo. Je to kanec a Dáša s ním nemluví, napsal bulvár
Dojatí umělci gratulují Havlovi. Teď to zdraví, ideály selhaly

Mezi gratulanty se objeví i Madeleine Albrightová

Mezi gratulanty by se podle informací ČTK mohla objevit i někdejší ministryně zahraničí USA českého původu Madeleine Albrightová, s níž má Havel přátelské vztahy, pozván byl například Havlův někdejší spolupracovník na Hradě a současný ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) či polský disident Adam Michnik.

Hostů by mohlo být asi pět set, jednat se bude o lidi, kteří mají k Havlovi blízko. Chybět nemají například umělci a další zástupci společenského života. Přepokládá se hudební produkce.

Havel je činností DOXu nadšený

Havel DOX podporuje a je členem jeho čestné rady. "Vybudování a činnost Centra současného umění DOX považuji za skvělé. Velmi se mi líbí odvážné záměry a progresivní výběr výstav. Mám dojem, že se stává jednou z nejdůležitějších kulturních křižovatek v Praze," řekl k činnosti galerie v sedmé pražské části.

Vznik centra inicioval Leoš Válka, současný ředitel, spolu se svými partnery. Cílem je služba široké veřejnosti a snaha vytvořit živé kulturní středisko, které by se stalo platformou pro prezentaci současného českého a mezinárodního umění.

Z nemoci se už zotavuje

Někdejší hlava českého státu a světové proslulý bojovník za lidská práva se letos několik měsíců obtížně zotavoval z březnového zánětu dýchacích cest, velmi zeslábl a zhubl. Nyní je mu lépe a chystá také účast na veřejných akcích.

Narozeniny oslaví 5. října. V den životního jubilea Havel také udělí cenu Vize 97 Nadace Dagmar a Václava Havlových, kterou letos dostane slovenská teoretička umění Iva Mojžišová. Na blížící se konferenci Forum 2000 Havlovi naopak předá vyznamenání gruzínský prezident Michail Saakašvili. Předání bylo odloženo právě kvůli zdravotním potížím bývalého prezidenta.
Havla dlouhodobě trápí především problémy s dýchacím ústrojím. Před lety prodělal rakovinu, kvůli níž mu lékaři odebrali část pravé plíce. V minulosti ho ale ohrozilo také proděravění tlustého střeva. Rovněž se u něj objevila arytmie srdce.

Do hledáčku novinářů se nyní Havel dostal nejen kvůli svému zdraví a narozeninám. Média nyní přetřásají knihu Ireny Obermannové pod názvem Tajná kniha, která je podle autorky o jejím poměru s Havlem. Média řeší, nakolik je dílo založeno na skutečnosti.

RECENZE Jak se čte Tajná kniha o intimním Václavu Havlovi? Blbě

Čtěte více:
Tajná kniha: Je anebo to není Havel? Obermannová mate i v rozhovoru
Neuvěřitelně šokovaný Václav Havel. Dílo Kristýny Kočí
Václav Havel národu: Bude lépe

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: aš, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…