Maturita prostě není pro každého. Dobeš o neúspěšných studentech

30.09.2011 21:48

Ani opravný termín státní maturity nezachránil všechny studenty. Zkoušku z dospělosti nesložilo 14,5 procenta studentů. Pět procent se ke zkoušce nedostavilo a deset procent z ní propadlo. „Maturita prostě není úplně pro každého,“ reagoval na fiasko Dobeš.

Maturita prostě není pro každého. Dobeš o neúspěšných studentech

Nejobtížnějším předmětem byla pro maturanty zkouška z němčiny a hned za ní matematika. Naopak angličtina a čeština studentům velké problémy nedělala. „Výsledky z českého jazyka a literatury nepotvrzují hysterické a poplašné zprávy o nízké úrovni čtenářské gramotnosti studentů," říká spokojeně ministr školství Josef Dobeš Aktuálně.cz.

Celkově si Dobeš se špatnými výsledky neláme hlavu. „Maturita prostě není úplně pro každého. Více by mi vadilo, kdyby státní maturitu získalo 98 procent studentů, to by pak bylo něco špatně," dodal ministr.

Inspekce na neúspěšné školy

Na školy, kde byla neúspěšnost příliš vysoká, chce Dobeš poslat inspekci. Bude se to týkat 169 škol, kde neodmaturovalo 50 procent studentů a 25, kde propadlo 70 procent maturantů. Největší problémy maturita dělala maturantům z nástavbového studia a naopak hravě si s ní poradili gymnazisté. „Uvažujeme proto o povinné vyšší úrovni pro gymnázia," oceňuje úspěch gymnazistů Dobeš.

Velké změny ministr školství pro další rok neplánuje. Ve hře byla varianta povinné maturity z jazyku nebo i matematiky, ale tyto předměty zůstanou i nadále volitelné. „Agresivní změny jako povinná zkouška z cizího jazyka by mohly vést ke zhroucení systému," řekl Dobeš s tím, že neúspěšnost by byla pravděpodobně daleko větší.

Čtěte více:
Dobeš (VV): Úroveň školství je pro tuto vládu naprosto klíčová

Změny ve školství: Ministr Dobeš proti ODS a TOP 09
ČSSD: Odvolejte Dobeše. Školství utečou peníze z EU

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…