Ministerstvo financí ignoruje přání občanů, píše komentátor

01.10.2011 10:55

Ministerstvo financí ignoruje vůli občanů. Snaží se hazardní videoterminály povolovat i v místech, kde si to radnice řady českých měst nepřejí. Úředníkům ministra financí Miroslava Kalouska za to vyčinili ústavní soudci i ombudsman Pavel Varvařovský. Pomůže to?

Ministerstvo financí ignoruje přání občanů, píše komentátor

Ústavní soud opakovaně vyčinil ministerstvu financí za to, že nerespektuje vůli obcí a snaží se povolit herní videoterminály i tam, kde si to místní nepřejí. V Brně lidé ministra financí Miroslava Kalouska (TOP09) povolili tři automaty na dobu pět set let. Automaty chtěl Kalousek povolit i v Kladně, ale radnice se mu vzepřela a u Ústavního soudu vyhrála. Komentář Martina Zvěřiny k počínání ministerstva financí přináší dnešní Lidové noviny (LN).  

Chtějí vybrat více na daních?

Ústavním soudcům přitom dává za pravdu i ombudsman Pavel Varvařovský, který tvrdí, že ministerstvo smí rušit i již povolené terminály. Nabízí se proto otázka, proč tak nečiní.

„Soudci Ústavního soudu podporovaní ombudsmanem jako by ponoukali starosty a občany, aby se do hazardníků pouštěli právní cestou - s příslibem, že v konečné instanci budou mít zastání, když oni sami aktivně zasáhnout nemohou. Proti verdiktu ÚS se nelze odvolat, jak však ukazují reakce ministerstva financí, lze na něj ostentativně kašlat," píše Zvěřina. 

Ministerstvo financí snad zastává zcela opačné názory proto, aby vybralo více peněz na daních do státní kasy. To však úředníky neopravňuje ignorovat vůli občanů.

Související:

Obce mohou podle ÚS zakazovat videoterminály

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …