Ústecký kraj chce dodržet limity těžby i podpořit splavnění Labe

01.10.2011 11:25

V prioritách je uvedeno, že kraj nepřipustí na svém území výrazný jednostranný rozvoj palivoenergetického komplexu a těžkého průmyslu a bude respektovat územně ekologické limity těžby hnědého uhlí. Nepřipustí také otevření více ložisek v místech s jejich hustým výskytem. Naopak snižovat chce celkovou zátěž území.

Ústecký kraj chce dodržet limity těžby i podpořit splavnění Labe

Ústecký kraj chce dodržet limity těžby, podporovat splavnění Labe, rozvíjet vzdělanost a dopravní infrastrukturu a také zlepšit životní prostředí. Vyplývá to ze zásad územního rozvoje, které kraj zveřejnil na úřední desce a svých internetových stránkách.

Od těžebních limitů, přes čistší vzduch, až po cestovní ruch

V prioritách je uvedeno, že kraj nepřipustí na svém území výrazný jednostranný rozvoj palivoenergetického komplexu a těžkého průmyslu a bude respektovat územně ekologické limity těžby hnědého uhlí. Nepřipustí také otevření více ložisek v místech s jejich hustým výskytem. Naopak snižovat chce celkovou zátěž území.

Související:

Peake (VV): Těžební limity a šluknovské problémy spolu jen zdánlivě nesouvisí

Cílem zásad územního rozvoje je mimo jiné "viditelné zlepšení životního prostředí, a to jak ve volné krajině, tak uvnitř sídel". Toho chce kraj dosáhnout mimo jiné odstraňováním starých ekologických zátěží, nápravou v minulosti poškozených složek životního prostředí, podpořením revitalizace velkého množství nedostatečně využitých nebo zanedbaných areálů a ploch a také podporou rekultivace bývalých lomů či výsypek.

V dokumentu se uvádí, že přispět chce kraj k řešení problémů s kvalitou ovzduší a hlukem a ke zlepšení kvality vody.

Dále čtěte: Jez na Labi Bárta chce. Jenže stavba začne až v roce 2016

V regionu, jenž v minulosti stavěl především na hutním a chemickém průmyslu, je podle zpracovatelů zásad územního rozvoje důležité přispět k větší rozrůzněnosti odvětví. Řada firem, které se usadily na severu Čech v posledních 20 letech, patří do automobilového průmyslu. Stavět pouze na jednom odvětví přitom není podle odborníků žádoucí.

Samospráva chce přispět také k rozvoji cestovního ruchu a podporovat bude lázeňství. Týká se to také obnovení lázeňství v Bílíně na Teplicku, kde se nacházejí zchátralé lázně Kyselka. Kraj bude podporovat cyklostezky a turistické cesty či vznik mezinárodního letiště v Roudnici nad Labem.

Sociální bouře

Kraj chce předcházet "prohlubování nežádoucích regionálních rozdílů a možnému vzniku dalších problémových částí kraje". Nyní je jednou z nich Šluknovsko, v minulosti to byly čtvrti v Ústí nad Labem, Chomutově, Mostě či Litvínově. Z plánu vyplývá, že kraj chce předcházet vzniku "sociální segregace s negativními vlivy na sociální soudržnost".

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové

Podrobně se dokument věnuje rozboru dopravní infrastruktury v regionu a tomu, které silnice mají v kraji prioritu. Zpracovatelé upozorňují na výhodné sousedství s Německem, které je nutné podpořit právě vznikem nebo rekonstrukcí cest a železničních tratí.

Kraj chce respektovat záměry na modernizaci a dostavbu tepelných elektráren na území kraje, nesmí však být překročena jejich souhrnná stávající kapacita. Zároveň chce kraj podpořit rozvoj obnovitelných zdrojů energie a zároveň regulovat záměry výstavby velkých větrných elektráren.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…