Protiromský protest skončil slovními potyčkami u Úřadu vlády

02.10.2011 7:45

Varnsdorfští dorazili na demonstraci oblečeni v bílých tričkách s nápisem "Přežili jsme Varnsdorf, přežijeme všechno". Mimo jiné vybídli své kritiky bezesporu mladšího věku, aby si romské spoluobčany vzali k sobě domů. Na jejich adresu skandovali mimo jiné "Vyhulený hlavy", "Cikáni do Prahy" a "Nic proti tomu, kdo něco dělá".

Protiromský protest skončil slovními potyčkami u Úřadu vlády

Protesty proti Romům se včera ze Šluknovského výběžku přesunuly do Prahy. Proti diskriminaci naruby přijelo do metropole demonstrovat několik desítek lidí z Varnsdorfu. Jejich protest provázely na Palackého náměstí a později u Úřadu vlády slovní přestřelky s lidmi, kteří přišli vyjádřit svůj nesouhlas s rasismem a sociálním vyloučením. Nasazeny byly desítky policistů, kteří udržovali obě skupiny od sebe. Z každého tábora byl zadržen jeden muž.

Problémy s Romy jsou i v Praze

Akce začala kolem 14:00 na Palackého náměstí protestem proti rasismu, sešlo se na něm podle organizátorů zhruba 60 lidí. Demonstrace ale byla svolána i jako nesouhlas se shromážděním proti obrácené diskriminaci kvůli Romům na Šluknovsku, které bylo na stejném náměstí ohlášeno na 16:00. "Tahle akce by měla být snahou o to, aby byl slyšet jiný hlas než hlas organizovaných rasistů, neonacistů a xenofobů," uvedl jeden z organizátorů ze sdružení Alerta. Umožnili také promluvit do megafonu lidem s opačnými názory. Jeden z mladíků si například stěžoval na soužití s Romy na pražském sídlišti Černý Most.

Varnsdorfští dorazili oblečeni v bílých tričkách s nápisem "Přežili jsme Varnsdorf, přežijeme všechno". Mimo jiné vybídli své kritiky bezesporu mladšího věku, aby si romské spoluobčany vzali k sobě domů. Na jejich adresu skandovali mimo jiné "Vyhulený hlavy", "Cikáni do Prahy" a "Nic proti tomu, kdo něco dělá". Po verbálních potyčkách zabránil střetům antikonfliktní tým a policie, která obě skupiny oddělila kordonem. Jako první na shromáždění promluvil jeden z místopředsedů Dělnické strany sociální spravedlnosti, přívrženci strany byli i mezi organizátory.

"Těm lidem tady jde o to, aby si toho vláda všimla a začala problém Šluknovského výběžku konečně řešit," řekl novinářům hlavní organizátor severočeských protestů Lukáš Kohout. Přítomní na protiromské demonstraci mohli také podepisovat petici proti snížení trestu romskému útočníkovi, který v Krupce na Teplicku loni zbil, okradl a znásilnil dvanáctiletého chlapce z dětského domova.

Poté se Varnsdorfští vydali se souhlasem pracovníků magistrátu na předem neohlášený pochod k sídlu vlády, jejich odpůrci je následovali po druhém břehu. Policie držela oba tábory od sebe, na mostě Legií se ale skupina asi deseti anarchistů pokusila dostat k protiromským demonstrantům. Museli proto zasáhnout těžkooděnci. Podobné incidenty se staly také u Karlova mostu a v ulici U Lužického semináře, kde se anarchisté pokusili "stávkou vsedě" zatarasit ulici.

Křik o slabých zákonech. Kohout krade

Slovními potyčkami před Úřadem vlády celá akce vyvrcholila. Na volání "Problémem je rasismus" Varnsdorfští odpovídali "Nejsme rasisti, chceme jenom právo", což bylo posléze přehlušeno pokřikem "Kohout krade", kterým anarchisté reagovali na vůdce protiromských protestů Lukáše Kohouta. Na jediném pokřiku se oba tábory shodly, a to "Práci pro Romy". Kolem 18:00 přijel pro Varnsdorfské autobus a protest skončil.

Podle policejní mluvčí Andrey Zoulové byli zadrženi celkem dva lidé. Třiadvacetiletý mladík byl předveden poté, co na Palackého náměstí provolával rasistická hesla, může být obviněn z šíření nenávisti vůči skupině obyvatel. Čtyřiadvacetiletého anarchistu pak policie zadržela, když se pokusil narušit pochod Varnsdorfských k sídlu vlády. Na akci dohlížely kromě antikonfliktního týmu i desítky policistů a speciální pořádkové jednotky.

Organizátor protiromského protestu Kohout na závěr uvedl, že protesty budou pokračovat v neděli na severu Čech, a poděkoval DSSS za podporu. Přitom ještě dnes na začátku akce odmítli, že by měli s krajně pravicovou DSSS nebo s neonacismem cokoliv společného a rozlítily je transparenty "Náckové pryč z Prahy" a "Stop náckům" v rukou odpůrců rasismu.

Demonstrace začaly na severu Čech v polovině srpna, kdy se odehrály dva útoky Romů na Čechy. První demonstrace v Rumburku přešla v sérii výtržností u domů obývaných Romy, pak se nepokoje přesunuly do Varnsdorfu. Demonstranti se při pokusu o pochod k ubytovnám Romů dostali několikrát do střetů s policií.

Související:

Romové chtějí vlastní politickou stranu

Nežvaň, fuj! Občané Varnsdorfu si podali Roma i vládního úředníka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…