Kalousek si na hrudi hřeje Gazdíka, řekl analytik k Partii

02.10.2011 12:13

MEDIÁLNÍ HODNOCENÍ Kauza ČEZ, která možná ani neexistuje, vulgarity ze sněmovny, jenž tak vlastně nebyly myšleny a útoky ministra financí, protože byl unavený. Takto do autu podle analytika Břetislava Polácha zahráli hosté nedělní Partie TV Prima veškeré dotazy moderátora.

Kalousek si na hrudi hřeje Gazdíka, řekl analytik k Partii
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Petr Gazdík sleduje Miroslava Kalouska

Šéf poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik a předseda klubu TOP 09 Petr Gazdík byli hosté nedělní Partie TV Prima. Podle hodnocení analytika šlo o výjimečnou podívanou.

"Jako hlavní důvod bych uvedl to, že se výrazně zlepšil moderátor Punčochář. Měl velice dobré otázky a konečně se nespokojil s obecnými frázemi. Na straně druhé: to rozepnuté sako bylo příšerné, čekal jsem, že mu bude vidět pupek, to bych asi musel přepnout. Tuto praxi neformální úpravy oblečení však praktikovali i oba hosté," uvedl Polách pro ParlamentníListy.cz.

Nedělní Partie bilancovala tři témata. První byly vulgarity a zhrublé poměry v politice, následovala kauza ČEZ a třetím zastavením bylo rozpočtové určení daní. Oba hosté ve svých odpovědích spíše kličkovali. Ačkoli Petr Gazdík několikrát reagoval na dotazy týkající se ministra Kalouska, málokdy odpověděl jasně.



"Já chápu pana poslance, že jako starší člověk nechce trávit čas na jednání do nočních hodin, jako starší člověk byl jistě rozhořčen. Kdybych toto vulgární slovo použil já, bylo by to velmi nevhodné," konstatoval Gazdík v reakci na projev sociálního demokrata Krátkého, který uvedl, že v noci pracují pouze ku*vy a zloději.

"Gazdík absolutně trapně několikrát zopakoval, všimnul jsem si, že během celého pořadu, slovo starší člověk. Že poslanec Krátký jako starší člověk má právo, že on jako ne-starší člověk toto právo nemá, že starší člověk si může dovolit víc. To nevím, co tímto bylo myšleno. Jeho úvahy o dobrém křesťanovi a starších lidech mi přišly jako z jiného světa. Taky bych chtěl zdůraznit, že Gazdíkovi bude osmatřicet.


Když se měl vyjádřit ke Kalouskovi, neudělal to, pouze uvedl, co by udělal on na jeho místě. Když se hovořilo o ČEZu a o tom, že Kalousek mohl s tímto gigantem jednat jako šéf KDU-ČSL, Gazdík vrátil celou kauzu do přítomného času a odpovědět odmítnul. Chci tím říct, že Kalouska, jakožto formálního lídra strany skoro vůbec nepodržel a bylo vidět, že se hodně těší, až bude v budoucnu ve vedení TOP 09, možná se pletu, ale spíše ne. Skoro bych řekl, že si pan ministr hřeje na prsou Gazdíka," doplňuje Polách své hodnocení.

K vulgaritám ve sněmovně, ale taky k fackám ministra Kalouska či k jeho označení "bezvýznamní idioti" směrem k poslancům EU řekl komunista Kováčik pouze to, že "celé to jednání dřív mělo větší noblesu, za tímto hrubnutím stojí dvojice Topolánek a Paroubek."


PARTIE V DETAILECH: Rozepnutá saka, strniště i zaujaté projevy


Doplňme, že mandátový a imunitní výbor zřejmě potrestá poslance Krátkého za jeho neslušné výroky pokutou 10 tisíc korun. "Stejnou částku zaplatí i poslankyně Drastichová, která podváděla při hlasování," dodal moderátor Punčochář. "Já bych to uzavřel, pokutu dostane," odbočil Kováčik. Gazdík mlčel.

Velké téma, které v týdnu vyvolala slova předsedy TOP 09 Schwarzenberga o tom, že politické strany, až na jeho vlastní sponzoruje ČEZ, přešli oba hosté téměř bez povšimnutí.

"Nevěděl jsem o tom, ani nevím o tom, jestli ten výrok je pravdivý nebo není pravdivý, ale existuje mnoho podezření o jiných firmách, přičemž ty největší strany nemají transparentní zveřejňovaní nákladů jako to má TOP 09 nebo STAN, protože my dary zveřejňujeme každý týden nebo měsíc," pronesl Gazdík.

"Já o tom nic nevím," reagoval Kováčik. Oba hosté tak údajnou praxi energetického kolosu rezolutně odmítnuli.

"A to bylo opět ono. Gazdík měl podržet svého předsedu, když už Kalouska hodil přes palubu, ale neudělal to ani tady. Srovnejme, co udělal Kováčik, když moderátor předhodil kauzu Jiřího Dolejše, jenž kdysi vysvětloval, jak skrytě sponzorovat KSČM. Kováčik připomenul, že to není pravda a že na Dolejše byla celá věc nachystaná. Řekl to jasně, ať tomu věříme, nebo ne a nezaváhal. Gazdík se motal v pojmech jako křesťanství, víra, pravda, dobrá vůle, prostě klišé, které jsem mu navíc ani jednou nevěřil," uzavřel Polách své hodnocení.


CO TAKÉ ŘEKL PETR GAZDÍK PARLAMENTNÍMLISTŮM.CZ:

Kauza ČEZ a údajné platby politickým stranám: "Nemohu potvrdit slova pana Schwarzenberga, nemám proto důkazy, ale když on říká, že je to veřejné tajemství, tak to asi bude veřejné tajemství."

Církevní restituce: "Co bylo ukradeno, má být vráceno. Politici před tím 20 let zavírali oči, to je ale potřeba změnit. Obracejí se na mě tisícovky starostů, v jejichž obcích nejsou vyřešeny záležitosti s církevním majetkem."

K volbě budoucí hlavy státu: "Jasným kandidátem na post prezidenta je pro stranu TOP 09 její předseda a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg."

Po obviněních Víta Bárty: "Když politik něco řekne v tak závažné věci, tak to nepovažuji za šťastné, protože to nevyvolává důvěru v politiku. A jestli to byla pravda, nebo ne, to musí řešit klub Věcí veřejných a především pan Škárka."


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera, T.A.Nový - repro TV Prima 


Ptejte se i dalších politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…