Policejní nástroje musí mít své meze, míní poslanec Benda

02.10.2011 13:55

Organizovaný zločin spolu s korupcí prorůstá do státní správy stále víc. Jak se tomu bránit? Jednou z cest je posílení pravomocí policie, právě po tom volá ředitel Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Robert Šlachta. Proti tomuto návrhu se však ostře vymezuje poslanec Marek Benda (ODS), který posílení dnešních pravomocí srovnává se zvůlí policie v předchozím režimu.

Policejní nástroje musí mít své meze, míní poslanec Benda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Odhalit organizovaný zločin a klientelismus není snadné. Jednou z cest, která povede k odhalování korupce a organizovaného zločinu, je spolupráce Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu s BIS. Ta je podle ředitele úřadu Roberta Šlachty na standardní úrovni. Ke konkrétním případům se však ředitel coby host Otázek Václava Moravce v ČT nechtěl vyjadřovat, protože pokračuje jejich vyšetřování. Otevřeně však přivítal vydání kontroverzního podnikatele Tomáše Pitra ze Švýcarska do ČR.

Je na místě posílení pravomocí policie?

Do fáze návrhu na obžalobu se dostane jen každý čtvrtý případ, který řeší ÚOOZ. Pomohlo by sloučit policejní útvary s celorepublikovou působností, které by tak spolu mohly lépe spolupracovat a zvýšit počet dotažených případů? Dalo by se říci, že policie má v obecné rovině příliš málo nástrojů k tomu, aby řešila organizovaný zločin či korupci?

„Přece nechceme, aby ÚOOZ zpracovávalo tři sta spisů. V řešení konkrétního případu spolupracuje šest až sedm lidí a naší filosofií je jít cestou menšího počtu případů, ale kvalitně řešených," zdůrazňuje Šlachta. S propojením jednotlivých policejních útvarů nesouhlasí, protože každý řeší specifickou oblast kriminality.

Mnohem větší problém podle Šlachty je, že od policie odchází zkušení vyšetřovatelé. S ulehčením ovšem dodává, že odchody policistů z jeho sekce nebyly nakonec tak masivní, jak se obával.

Poslanec Marek Benda (ODS), který byl dalším z hostů pořadu, prohlásil, že podmínky policie k práci by mohly být nepochybně lepší, ale platí, že efektivní nástroje jako např. odposlechy, mají k dispozici již dnes a není třeba měnit základní mantinely.

„Nehrajme si na to, že potřebujeme institut korunního svědka, to už je klišé. Existuje zde snaha vybudovat globální registr, do kterého bude za chvíli chtít vlézt každý. Nelze tolerovat sledování občanů celé země," tvrdí Benda. Obratem dodal, že levicové vlády policejních nástrojů zneužívaly, poukázal především na zneužití odposlechů.

Politici háží policistům klacky pod nohy

Poslednímu Bendovu argumentu se však vysmál Karel Randák, bývalý ředitel tajné služby. Za levicové vlády prý docházelo ke stejným únikům, k jakým docházelo a dochází za vlád pravicových. Používat argument možného zneužití policejních nástrojů je podle Randáka alibistické.

„Pokud politici brání rozšíření policejních instrumentů pod záminkou malé kontrolovatelnosti, lze se domnívat, že nemají zájem na řešení závažných případů," tvrdil Randák.

Související:

Korupce je nejubožejší zlodějna. Ani tam nikdo neumře, padlo u Krause

Konec korupce, konec anonymních akcií. Marvanová a spol. bojují

V Česku je korupce neúnosná, prohlásil podnikatel Babiš

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …