SANEP: Za nepokoje na Šluknovsku prý mohou Romové

02.10.2011 13:47

Hlavními viníky šluknovských nepokojů jsou Romové. Myslí si to dvě třetiny respondentů dotázaných v rámci průzkumu veřejného mínění společnosti SANEP. Za neutěšenou situaci dále nese odpovědnost vláda, která podle více než tří čtvrtin dotázaných nepodniká potřebné kroky k vyřešení tohoto problému. Drtivá většina respondentů přisuzuje současným nepokojům celonárodní význam.

SANEP: Za nepokoje na Šluknovsku prý mohou Romové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cedule města Rumburk

Jako hlavní příčinu problému většina dotázaných označila sestěhovávání nepřizpůsobivých obyvatel do jedné oblasti. Podle 38,1% respondentů se problém zakládá především na nízké míře vzdělanosti v oblasti, podobné procento dotázaných se pak domnívá, že hlavní příčinou napětí je vysoká nezaměstnanost. Naopak rasovou nesnášenlivost a podfinancování policie označila za problém příčinu pouhá čtvrtin lidí.

Po Romech, kteří podle více než 60 % dotázaných napětí způsobují svým nevybíravým chováním, je podle respondentů hlavním viníkem vláda. Čtvrtina dotázaných pak odpovědnost za situaci přisuzuje realitním kancelářím, které nepřizpůsobivé do oblasti sestěhovávají. Naproti tomu aktivity organizátora demonstrací Lukáše Kohouta či zájmy extremistických skupin lidé označují za méně nebezpečné. Podle závěrů SANEPu výsledky reflektují všeobecně negativní náhled na romskou komunitu.

Jen ne nepřizpůsobivé

Jen těsná většina dotázaných pak uvedla, že demonstrace nijak nepřispívají k řešení šluknovského problému. 42,8 procent lidí naopak protesty podporuje.

Za vyloženě znepokojivé pak odborníci ze SANEP označili fakt, že většina respondentů nesouhlasí s větším začleňováním Romů do společnosti pomocí nabídky sociálních bytů v oblastech z vyšší nabídkou práce. Toto řešení odmítlo přes 55% dotázaných, vítalo by ho pouze 31% lidí. Češi tak znovu potvrzují svou neochotu žít v bezprostřední blízkosti Romů.

Průzkum společnosti SANEP probíhal mezi 26. a 29. zářím 2011. Na otázky odpovídal reprezentativní vzorek 8 930 lidí.

Archiv výzkumů: CVVM , FACTUM INVENIO , SANEP , SC&C , STEM , Médea Research


Čtěte také:

Na Šluknovsku se bude demonstrovat šestý víkend v řadě 

Řápková: Tlachání kavárenských humanistů starostům na Šluknovsku nepomůže 

Petice občanů k situaci ve Varnsdorfu a dalších obcích Šluknovského výběžku 2011 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: qot

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…