Cikáni nejsou zvyklí dělat. A berou 29 tisíc, říká a bojí se kudly

03.10.2011 4:30

Jméno Lukáše Kohouta se začalo objevovat intenzivně v médiích nejprve v roce 2006, když se dopustil podvodu s letenkami. Tehdy se vydával za asistenta poslance Jana Kavana (ČSSD) a poté od letošního roku, co se zapojil do rumburských a varnsdorfských nepokojů. Důvodem neklidu byly podle něj konflikty s Romy, kteří agresivně napadli bílé občany.

Cikáni nejsou zvyklí dělat. A berou 29 tisíc, říká a bojí se kudly
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Lukáš Kohout na protiromské demonstraci ve Varnsdorfu

Lukáše Kohouta zpovídal exkluzivně pro ParlamentníListy.cz showman a moderátor Frekvence 1 Luboš Xaver Veselý. 

Občané Šluknovského výběžku už několikátý týden protestují proti nepřizpůsobivým spoluobčanům. A mezi lídry protestujících se postavil také 28letý Lukáš Kohout, který začal obhajovat neromské obyvatelstvo.


Nepřizpůsobiví cikáni jsou na tom prý lépe než pracují

Na dotaz L. X. Veselého, proč to vše dělá, odpověděl Kohout celkem jednoznačně. „Tím impulsem byly reakce na Rumburk, kdy tam byli zmláceni ti kluci a Varnsdorf chtěl v podstatě i symbolicky podpořit Rumburské, dát jim najevo, že za nimi stojí. A ono se to otočilo tak, jakoby ten Varnsdorf byl ten, kde už se osm či devět týdnů demonstruje. Že ti nepřizpůsobiví cikáni nemusejí chodit do práce a v podstatě jsou na tom líp, než ti lidé, kteří do práce chodí," řekl pro ParlamentníListy.cz Lukáš Kohout.

Během rozhovoru ale vyplynuly i další zajímavé skutečnosti. Ukázalo se, že Kohout nemusí být tak jednoznačně nezaujatý, i když jakoukoliv předpojatost či osobní pohnutky popírá. „Osobní pohnutka k tomu není žádná. To, že moje žena žije s Cikánem, tak ta s ním žije od roku 2009. Takže já jsem k tomu žádnou osobní pohnutku neměl," konstatoval přesvědčivě Kohout. Podle něj to není ani o závisti, ale o tom, že Romové žijí podle něj „jako prasata v žitě" a nemusejí dělat, zatímco lidé, kteří pracují, „musí v tom výběžku každou korunu otáčet".

Čtěte také: Bulvár o Kohoutově manželce: Chodí s Romem


Podmínky musejí být pro všechny stejné, říká Kohout

„Přece podmínky by měly být pro všechny stejné," dovolává se Kohout rovnosti. Nechce připustit, aby někdo měl na sociálních dávkách 35 tisíc a člověk, který chodí do práce na tři směny ve Šluknovském výběžku, že prý bere 12 tisíc korun.

Největší problém s Romy vidí Kohout v tom, že „Cikáni nejsou naučení dělat". Říká, že když město nabízí veřejně prospěšnou službu, Romové tu službu odmítají, protože by k těm dávkám dostali „jen" 1200 korun navíc, „které pro ně nejsou dostatečně motivující, aby vůbec vzali koště do svých rukou a šli dělat," konstatuje ParlamentnímListům.cz Kohout.

Leží celé dny v posteli a koukají na 28 programů v plazmové televizi

Kohout připouští, že chyba je i v systému, protože si je prý štědrá vláda sociální demokracie tak vychovala. „Oni přece žijí na sociálních ubytovnách, mají plazmovou televizi... já jsem se byl na to podívat. Napočítal jsem na té ubytovně asi pětadvacet satelitů," rozčiluje se Kohout. Podle něj, pokud se jedná o sociální ubytovnu, má to být bydlení pro někoho, kdo nemá peníze. „A ne aby celý den ležel na posteli a koukal na 28 programů, které ten satelit nabízí," kritizuje. Sociální bydlení má být podle něj na tři měsíce, a je třeba donutit toho člověka, aby si našel nějaké své vlastní bydlení, „aby to sociální bydlení bylo opravdu pro sociálně slabé. A tak je donutit k tomu, aby začali chodit do práce".

Sociální bydlení nesmí být navěky

L. X. Veselý konstatoval, že věčné opakování toho, jak Romové berou peníze a nepracují, je slabý důvod pro to vyjít do ulic. S tím ale Kohout zásadně nesouhlasí.

„Myslím, že to není pravda, protože právě to je velmi silný důvod," řekl. „Vždyť plno lidem, kteří na ty demonstrace chodí, na to nikdo nedá," vysvětlil Kohout své pohnutky. Připomíná opět, že „ti druzí, kteří jsou na té ubytovně, třeba nemají peníze, protože je naházejí do hracích automatů".

„Přišli a ubytovali se v této ubytovně, ale v prvé řadě by u města měla být snaha o to, aby ta ubytovna byla opravdu na tři měsíce, a ne aby tam bydleli třeba 10 let, jak je tomu dneska," sdělil ParlamentnímListům.cz Kohout.

Cikáni berou 29 tisíc za nicnedělání a čtyřčlenná pracující rodina 18 tisíc

„Oni na dávkách poberou nějakých 29 tisíc korun, které naházejí do automatu a jdou si znova pro nějakou mimořádnou dávku na úřad. Dobře, dejme jim tu sociální dávku, ale třeba jen 12 tisíc tak, aby to bylo úměrné těm platům na Šluknovsku," navrhuje Kohout. Připomíná, že neromská čtyřčlenná rodina musí vyjít se zhruba 18 tisíci korunami, zatímco „oni (Romové) mohou hospodařit s 30 tisíci".

Stará paní dostala výprask od Romů, protože se jmenovala Kohoutová

Kohout také připomněl incident, kdy byla zbita stará paní jenom proto, že se pouhou shodou okolností jmenovala Kohoutová. „Dostala világoš a bylo jí řečeno, že to má za syna," zlobí se Kohout. On sám dostává spíše SMS s výhrůžkami, že „dostane kudlu do zad". „Ignoruji to, protože jestli mi za to bude chtít někdo dát na držku, tak mi to nebude psát, ale udělá to, až půjdu třeba večer z diskotéky," směje se Kohout.

Lukáš Kohout přiznává, že on osobně si za spoustu problémů může sám. To, že se dostal do vězení, protože se vydával za asistenta poslance Jana Kavana a dopustil se podvodu s letenkami, bere jako své vlastní selhání, které ho přivedlo do vězení a připravilo o rodinu - manželku a děti. „Je to věc, se kterou se musím vyrovnat, máme před sebou rozvod, soud o děti, budu muset prostě o všechno bojovat," konstatuje pro redakci smířlivě. Že by si to ale chtěl kompenzovat aktivitou v romské problematice, Kohout zásadně odmítá.

Raději by šel na fotbal, než na náměstí, mlčet ale nemůže

Na dotaz Xavera, zda aktivní činnost v romské problematice přináší Kohoutovi uspokojení, zda ho to baví, ten reagoval, že to vůbec není o tom, že by ho to bavilo. „Taky bych raději v sobotu vyrazil na fotbal místo toho, abych byl na náměstí a odtud pochodoval pětikilometrový pochod k cikánským ubytovnám a k domu pana místostarosty Poláčka," říká Kohout. „Je to ale věc, kde nemohu mlčet," konstatuje.

Pro romské nepřizpůsobivé občany má Kohout vzkaz. „Měli by se zamyslet, jak v tom městě žijí. "To město bylo klidné, to město bylo hezké. Nebylo ničeno. Ať se zamyslí, že v tom městě bydlí také. A jestli chtějí takto odevzdat město nastupující generaci, tak jim ho odevzdáme zničené, jako někde v Chánově," dodal Kohout na závěr pro ParlamentníListy.cz.


Čtěte také:


Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radmila Zemanová-Kopecká

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …