Romští aktivisté se k vlastní politické straně staví skepticky

03.10.2011 9:59

Osobnosti romského původu odmítají založení romské politické strany. Označili to za nesmysl, který nemůže fungovat. Přípravy na založení strany oznámil předseda Výboru pro odškodnění romského holokaustu Čeněk Růžička na pietním aktu v Letech u Písku 28. září. Píší pondělní Lidové noviny.

Romští aktivisté se k vlastní politické straně staví skepticky

Podle předsedy sdružení Dženo Ivana Veselého nemá takový projekt šanci ani na komunální úrovni. Také ředitel brněnského romského střediska DROM Miroslav Zima to považuje za nešťastný nápad.

Boj proti rasismu není program politické strany

„Něco takového nemůže mít velkou budoucnost. Strana musí fungovat na základě programu a za ten nelze považovat boj proti rasismu. To není program politické strany," řekl Zima LN. Prý by bylo lepší, kdyby se Romové angažovali ve stávajících politických stranách.

Stejný názor zastává i Vojtěch Lavička, houslista romské kapely Gipsy.cz. Projekt výlučně romského uskupení považuje za nesmysl vzhledem k současnému volebnímu systému i pověsti menšiny, která je podle něj outsider v rámci české společnosti.

Nejdůležitějším prvkem pro Romy je rodina

„Největší potíž je, že nejsme soudržná jednotka na základě romské národnosti. Pro nás je nejdůležitějším jednotícím prvkem rodina. Čili něco takového by mohlo fungovat jen lokálně na velmi malých místech, kde romskou komunitu tvoří jedna nebo dvě rodiny," myslí si Lavička.

Podle Zoltána Kurua, aktivisty z Náchoda, by romské politické uskupení nedokázala oslovit potřebný počet voličů. „Kdyby šli všichni Romové k volbám, tak by se taková strana stoprocentně dostala do vlády. Jenže to se nestane, tomu nevěřím," sdělil Kuru LN.

Romové by mohli podpořit člověka, kterého je v jejich komunitě respektován

Zastáncem politického uskupení, které by bylo tvořeno Romy, je aktivista Kumar Vishwanathan. Navíc někteří experti dávají takové politické straně šanci, pokud bude hledat uplatnění na lokální úrovni. Důležité by bylo najít jednotící myšlenku, aby oslovila všechny Romy bez rozdílu. Také by bylo potřeba sehnat finanční prostředky na kampaň.

Romská strana by mohla uspět v místech se sociálně vyloučenými lokalitami. „Na celostátní úrovni asi ne. Volební docházka Romů je odhadem velmi nízká a nemám pocit, že by prahli po speciální politické reprezentaci. Kdežto kdyby v menší obci kandidoval člověk respektovaný v romské komunitě, takový by mohl k volbám přivést i ty občany, kteří normálně volit nechodí," tvrdí politolog Daniel Kunštát ze Sociologického ústavu.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…