Já nikam neutíkám, ohradil se Čunek. S Bobošíkovou se jen sešel

03.10.2011 17:43

Nechápu, že se tím vůbec někdo zabývá, reaguje vsetínský senátor Jiří Čunek (KDU-ČSL) na informaci deníku Právo, že by měl vyjednávat o případné volební spolupráci se stranou Suverenita Jany Bobošíkové. Pro tu je přitom osobnost typu Čunka s vyhraněným názorem na problematiku sociálně vyloučených lokalit názorově velmi blízká. A mezi obyvateli Šluknovského výběžku i velmi populární.

Já nikam neutíkám, ohradil se Čunek. S Bobošíkovou se jen sešel
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Čunek

Provolávání slávy senátoru Čunkovi, který proslul jako starosta Vsetína vystěhováním nepřizpůsobivých za město do upravených stavebních buněk se neslo pražským Palackého náměstím, kde se v sobotu shromáždili obyvatelé Šluknovska, vedení známým mystifikátorem Lukášem Kohoutem. Bývalý lídr KDU-ČSL je v tomto regionu v posledních dnech poměrně populární jako každý politik, který vůči nepřizpůsobivým zvolil taktiku tvrdé ruky.

Smích a "politická jednání"

Je si toho dobře vědoma i Jana Bobošíková, označujícíc nepřizpůsobivé jako vážný problém. Nepřekvapila proto informace Práva, že Bobošíková a Čunek se kromě společné návštěvy regionu mohou domlouvat na volební spolupráci pro krajské a senátní volby 2012. Vedení KDU-ČSL informace překvapila, přesto pochybuje, že by měl Čunek zaječí úmysly. Už proto, že má ve straně jasnou podporu při pokusu obhájit senátorské křeslo. Sám Čunek ale mlží, se smíchem hovoří pouze o "politických jednáních" mezi ním a Bobošíkovou.

K tématu:
Senátor Čunek: Lidi vezmou na nepřizpůsobivé vidle. Tak to dopadne
Čunek na roztrhání. Kandiduj za nás, zve Bobošíková
Čunkova kauza prý stála 35 milionů. A je to jen špína, říká senátor

"Nevím, jak na to kdo přišel a nechápu, že se tím někdo vůbec zabývá. Pozvali mě na schůzku s tím, že chtějí jednat o věcech, které by mě zajímaly, tak jsem s nimi jednal. Krajské volby mě zajímají, mimochodem Suverenita je asi šesté politické uskupení, se kterým jsem v poslední době komunikoval. Je zajímavé, že o těch ostatních se nikde nepsalo," reagoval pro ParlamentníListy.cz se smíchem Čunek. Možnost volební spolupráce tak nevyloučil ani nepotvrdil.

SLEDUJEME téma Romové

Podle lidovců se chce Bobošíková zviditelnit

Proč by měl Čunek měnit dres v situaci, kdy má ve straně podporu, neví ani místopředseda KDU-ČSL Marian Jurečka. "Nedovedu si představit, že by člen celostátního výboru a bývalý lídr KDU-ČSL kandidoval za jiný politický subjekt. Vnímám to jako nějaké mediální tanečky," komentuje aktivitu Bobošíkové Jurečka. A dodává, že se Suverenita zřejmě snaží vytvořit dojem, že všechny osobnosti zastávající metodu nekompromisního přístupu k nepřizpůsobivým stojí na její straně.

Čunkovo postavení v KDU prý upevnil žďárský sjezd strany. Bývalý předseda si může být svým postavením jistý a v partaji je mu nasloucháno. "I když vždy to tak nebylo. Po nástupu Cyrila Svobody do čela KDU nastalo jiné směřování a Čunek mohl právem cítit, že je upozaďován. To ale rozhodně neplatí nyní. Naopak," tvrdí místopředseda lidovců. Čunkovo slovo prý má nyní váhu a není pravda, že by jeho spolustraníci jeho slova bagatelizovali a nechtěli s ním například na téma nepřizpůsobivých komunikovat.

Více k Jiřímu Čunkovi ZDE

Svůj senátorský post bude bývalý starosta Vsetína v roce 2012 znovu obhajovat právě v barvách lidovců. Má v tom poměrně silnou podporu jak ve své okrasní organizaci, tak i v rámci Zlínského kraje. I proto zprávu z pondělního rána nechce komentovat předseda KDU Pavel Bělobrádek. "Že by neobhajoval na Vsetínsku? Sice jsem s ním o tom ještě nemluvil, ale dost pochybuji, to si pomalu ani nezaslouží reagovat. Jiří Čunek je členem celostátního výboru, celostátní konference, jeho hlas je slyšet, takže nevidím důvod proč by měl měnit stranické barvy," uvedl Bělobrádek s tím, že jde spíš o snahu o zviditelnění Jany Bobošíkové.

Čtěte také:
Senátor Čunek už zase o Romech, binci a ohních na náměstích
Do zbraně. Senátor Čunek navrhl obnovení povinné vojny

O záměru Bobošíkové lovit na Šluknovsku hlasy nespokojených voličů informovalo Právo v pondělí. Šéfka Suverenity hovoří o prvních nezávazných jednáních s tím, že věří v jejich pokračování. Jak Právo upozorňuje, Čunek by byl pro její partaj vítanou posilou. I Bobošíková totiž v posledních týdnech hraje na strunu romské problematiky. "Pokud stát nebude uznávat stejná práva a stejné povinnosti pro všechny a nebude povinnosti vymáhat, tak nepomohou žádné rady pro lidská práva, žádné miliardy do těchto oblastí," uvedla pro Parlamentnílisty.cz Bobošíková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

8:46 30 000 Kč pokuta za zákaz Ukrajincům. Mezitím další rvačka. „Policie ČR nepřijela.“

Ukrajincům vstup zakázán, demolují nám diskotéku. Tak se nedávno vyjádřil IMC Music Club ve východoč…