TOP 09 chce mít chytré straníky: Na jejich vzdělání dává až dva miliony

03.10.2011 14:34

Parlamentní strany si své poslance, senátory, ale i pracovníky odborného aparátu strany školí na různých institutech. Za školení tak vydávají až stovky tisíc korun ročně. Upozornil na to Český rozhlas s tím, že normálu se vymyká TOP 09, která letos na vzdělání straníků investuje až dva miliony korun.

TOP 09 chce mít chytré straníky: Na jejich vzdělání dává až dva miliony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dva nejvyšší politici TOP 09. Miroslav Kalousek a Karel Schwarzenberg

Kde a za kolik peněz se politici různých stran školí? Podle Českého rozhlasu pouze Věcí veřejné či komunisté si další vzdělávání musí hradit ze svého. Naopak Sociální demokracie si zčásti kurzy pořádá sama přes Masarykovu demokratickou akademii a ODS zase spolupracuje se soukromou školou CEVRO.

 ČSSD prý každoročně utratí několik set tisíc korun za to, že „proškolí" své řadové členy třeba i školením ochrany a zdraví při práci.

„V tomto meziobdobí jsou to také poměrně vysoké částky, dalo by se hovořit o statisících. V nevolební době se snažíme, aby všichni naši členové měli šanci navštívit některý z kurzů, který pro ně strana prostřednictvím Masarykovy demokratické akademie vypisuje," řekl rozhlasu místopředseda ČSSD Martin Starec.

Liberálně-konzervativní akademie CEVRO zase pořádá pravidelně před volbami pro kandidáty ODS školení a semináře. I občanští demokraté ovšem podporují vzdělávání svých zaměstnanců a to především v oblasti managementu, nebo účetnictví. „Kolik do nich investují, nechtějí však prozradit," poznamenalo rádio.

Vzdělání tvoří součást rozpočtu TOP 09

Zástupce generálního sekretáře TOP 09 Jaroslav Poláček pak uvedl, že investice do vzdělání straníků se u topky letos vyšplhají až ke dvěma milionům

„Vzdělávání tvoří součást rozpočtu TOP 09. V letošním roce předpokládáme, že suma, která se za vzdělávání utratí, se přiblíží dvěma milionům korun. Účastníci našich kurzů samozřejmě nedostávají toto vzdělávání zcela zdarma, na organizační zajištění si nějakou částí přispívají ze svého," shrnul Poláček.

A v čem se pak politici vzdělávají? Prý úplně nejčastěji tomu je před volbami a logicky v komunikaci s občany, nebo médii. „Převládají také kurzy IT, ekonomiky, nebo ochrany a zdraví při práci," dodal k tomu rozhlas.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…