Plat zaměstnanců státu by měl vzrůst v průměru o 600 korun

03.10.2011 15:50

Průměrný plat všech zaměstnanců na výplatní listině státu by mohl v příštím roce vzrůst o 602 korun na 23.833 korun. Jejich počet by se měl ale snížit téměř o 8000. Vláda přesto předpokládá, že jejich platy si dohromady vyžádají 128,5 miliardy korun, tedy asi o 845 milionů víc než letos. Vyplývá to z návrhu státního rozpočtu na příští rok.

Plat zaměstnanců státu by měl vzrůst v průměru o 600 korun

Ministerstvo financí v návrhu rozpočtu upozorňuje, že uvedený nárůst platů o 2,6 procenta ale neposkytuje přesný obraz o vývoji platů, protože různým skupinám porostou platy odlišně. Například na platy učitelů v regionálním školství půjde o 2,4 miliardy korun víc. Téměř desetiprocentní nárůst platů státních zástupců si vyžádá 105,4 milionu korun, na pětiprocentní zvýšení platů soudců půjde proti letošku navíc 152,4 milionu korun. Státním zástupcům by měly v příštím roce vzrůst mzdy v důsledku zákona, který schválila sněmovna a nyní ho má projednat Senát. Zákon jim určuje platy na úrovni 90 procent platů soudců.

SLEDUJEME TÉMA ODMĚNY 

Na vývoji průměrných platů zaměstnanců ve veřejné správě se podle ministerstva promítá kromě posílení platů učitelů a státních zástupců také vliv změn v kvalifikační struktuře i počet zaměstnanců zajišťujících agendu spojenou s EU.

Příjde masivní propouštění

V samotné státní správě by měl plat vzrůst o asi 300 korun na 26.244 korun měsíčně. Nejméně budou dostávat pracovníci ve státem zřízených příspěvkových organizacích, a to 22.187 korun, ale zato jejich platy porostou nejvíc ze státních zaměstnanců, a to o 4,4 procenta.

Stát by měl ale tisíce lidí propustit. Počet tzv. funkčních míst se má podle návrhu rozpočtu snížit o 7941 míst. Víc než 4000 míst zruší ministerstvo vnitra, dalších 1778 míst by mělo zmizet na ministerstvu školství. Naopak ministerstvo spravedlnosti by mělo zřídit 539 nových míst.

"Jde o nárůst počtu příslušníků vězeňské služby a jejích civilních zaměstnanců," řekla ČTK mluvčí ministerstva Tereza Palečková. Vězeňská služba potřebuje podle ministerstva kvůli narůstajícímu počtu odsouzených dalších 345 příslušníků. Kromě dozorců chce také o zhruba 200 víc občanských pracovníků.

Související:

John má na krku trestní oznámení. Kvůli odměnám na vnitru  

Platy úředníků zveřejňují i v Rusku. Poslanci jsou pro změnu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…