Vláda asi bude proti převodu dalšího historického majetku obcím

03.10.2011 16:50

Vláda zřejmě bude proti poslanecké předloze, podle níž by se obce dostaly k dalšímu svému historickému majetku, který je nyní státní. Návrh novely zákona by podle předběžného stanoviska kabinetu mohl vést k řadě soudních sporů, majetek navíc není dostatečně přesně vymezený. Ministři projednají předlohu ve středu.

Vláda asi bude proti převodu dalšího historického majetku obcím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR

Obce by podle novely získaly majetek, který vlastnily ke konci roku 1949 a jenž byl ke dni účinnosti zákona o přechodu některých věcí z majetku ČR do vlastnictví obcí v květnu 1991 v držení České a Slovenské Federativní Republiky. Podmínkou by bylo také to, že tento majetek není ve vojenských újezdech.

Hrozí mezinárodní spor

Vydávání historického majetku obcí je ale podle stanoviska kvůli časovému odstupu složité, protože často neexistují hodnověrné listinné důkazy. Vedlo by to prý k soudním přím. Kabinet patrně také upozorní na to, že předloha nepojednává o majetku využívaném k zajišťování vnitřní bezpečnosti státu. Dotčeny by navíc mohly být pozemky vybrané pro řešení územního dluhu České republiky vůči Polsku z roku 1958.

Novelu vypracovala skupina poslanců z ODS, TOP 09 a Starostů, Věcí veřejných a ČSSD. Nemovitosti by obce získaly k lednu 2013. Pokud by o ně nestály, musely by podle předlohy do konce příštího roku písemně uvést, že o majetek nemají zájem. Bez ohledu na stanovisko kabinetu rozhodne o předloze parlament.

Související:

Zrušením Vojenského újezdu Brdy chtějí obce zbohatnout

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Tomio Okamura byl položen dotaz

nezávislost

Dobrý den, podle vás jsme nejsme politicky nezávislí, znamená to, že volby jsou u nás zbytečné? Taky tvrdíte, že je třeba, abysme byli nezávislí i ekonomicky a v zemědělství. Je to ale vůbec možné, když je naše ekonomika závislá na exportu a na německé ekonomice? A co se týče zemědělství, jak chcete...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

14:52 Pošťák-cizinec řval a odmítal vydat balík. Česká pošta vysvětluje

Mohou někteří zaměstnanci České pošty doručovat klientům balíky podle toho, jestli se jim chce, nebo…