Rozhlas: O dluhopisy státu je zájem. Lidé překvapili

03.10.2011 16:30

Ode dneška si mohou občané a neziskové organizace objednávat státní dluhopisy. Jak ve svém ekonomickém zpravodajství zmínil Český rozhlas, oproti očekávání mají lidé o dluhopisy zájem. V prvních hodinách jen ČSOB přijala 300 objednávek v celkové hodnotě dvě miliardy korun. Česká spořitelna pak zaregistrovala během první hodiny dokonce 330 obchodů.

Rozhlas: O dluhopisy státu je zájem. Lidé překvapili

Občané si mohou objednávat dluhopisy až do 1. listopadu. Jak Český rozhlas - Rádio Česko uvedlo, na účet klientů budou aktiva připsána 11. listopadu. Tato emise je ale prý zkušební a ministerstvo financí si na ní chce vyzkoušet, jaký zájem o ni lidé budou mít.

Objednávky na státní dluhopisy přijímají podle zjištění rozhlasu tři banky: ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka. „Ačkoli se čekalo, že lidé se budou delší dobu rozmýšlet, začátek termínu pro zamluvení dluhopisů je překvapivý. V prvních hodinách jen ČSOB přijala 300 objednávek v celkové hodnotě dvě miliardy korun," uvedl rozhlas.

„Tato investice má smysl pouze pro člověka, který si je velmi jistý tím, že po celou dobu nebude své peníze v žádném případě potřebovat. Kdyby chtěl dluhopisy prodat předčasně, bude to velmi obtížně realizovatelné a navíc s největší pravděpodobností realizuje ztrátu," varovala však ekonomka společnosti NEXT Finance Markéta Šichtařová.

Výběr bude ze tří druhů

Ministerstvo financí celkem připravilo pro tuto zkušební podzimní emisi deset miliard korun. Takzvané spořící státní dluhopisy si mohou kupovat nejen čeští občané, ale i cizinci. Nemusí to být jen jednotlivci, ale i neziskové organizace, jak tuzemské, tak i zahraniční.

Rozhlas také upozornil, že výběr je ze tří druhů dluhopisů. Ten první je na jeden rok a vynese dvě procenta. Pětiletý kupónový dluhopis a pětiletý reinvestiční dluhopis pak budou úročené postupně se zvyšujícím úrokem: v prvním roce jen necelým procentem, ale v pátém roce už šesti procenty, takže v průměru vynesou zhodnocení 3,09 procenta.

Navíc je tady ta jistota, že při větším objemu vložených peněz se za dluhopisy už neplatí žádné poplatky, pokud nejsou dále prodávány. „Výnosy z nich také de facto nejsou daněny," upozornilo Rádio Česko s tím, že všechny potřebné informace získají občané na internetových stránkách ministerstva financí.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…