Zažalujeme ÚOHS, hrozí Jančura. Tvrdý souboj s ČD pokračuje

03.10.2011 18:25

Podnikám za své peníze, nikoliv za státní, zdůrazňuje ve chvílích, když mluví o konkurenčním souboji s Českými drahami. Úspěšný podnikatel má za to, že ČD proti jeho RegioJetu podnikly predátorský útok. Proti tomuto útoku se firma brání u ÚOHS, ale ten v případě nic nedělá. Jančura proto hrozí žalobou.

Zažalujeme ÚOHS, hrozí Jančura. Tvrdý souboj s ČD pokračuje

RegioJet zatím konkuruje Českým drahám zatím jen na trase Praha - Ostrava - Havířov. Navzdory tomu už vyvolala reakci u českých drah, ty se rozhodly zlevňovat. Ale pozor, v prosinci bude zase zdražovat. Vydělá na tom podnikatel Radim Jančura? Nejen na to odpovídal v křesle hosta Impulsů Václava Moravce na rádiu Impuls. Jeho největší výhodou proti ČD prý je, že železniční spoje chce provozovat bez státních dotací a to dlouhodobě.

„Počítal jsem s tím, že České dráhy se nad sebou zamyslí a zlepší služby, ale nepočítal jsem s tím, že půjdou predátorsky proti nám na našich spojích a zlevní o dvacet až třicet procent," zlobí se Jančura. Nejvíc mu přitom vadí, že ČD zlevňují jen a pouze na tratích, kde jim vyrostla konkurence, na ostatních spojích se jezdí pořád draze.

Cestující nás podrží, věří podnikatel

Stejně tak se Jančurovi nelíbí, že s tímto predátorských útokem nic nedělá Úřad na ochranu hospodářské soutěže. Pokud v dohledné době nezakročí, Jančura je příští týden připraven ÚOHS zažalovat.

České dráhy zlevnily ze čtyř set třiceti osmy korun na dvěstě devadesát pět korun. Podle Jančury si to mohou dovolit, protože disponují navíc dvanácti miliardami korun od státu. Tyto peníze Jančura k dispozici nemá. „Věřím, že nás lidé podrží, protože ví, že pokud prohrajeme, ČD se vrátí ke svým původním cenám a cestující na to doplatí," míní podnikatel.

Podle zákona přitom platí, že dominantní dopravce nesmí za účelem eliminace konkurence zlevnit pod náklady, které ho provoz na lince ve skutečnosti stojí. Tím, že to ČD dělají, porušují zákon. Podali jsme podmět k ÚOHS, ale nekoná, pokud nebude konat, příští týden podáme žalobu," zdůrazňuje Jančura.

Související:

Konkurence přinese na železnici kvalitu, dává si naději svaz cestujících 

Šéfa Student Agency lákaly různé strany. Jančura ale řekl "Ne"

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …