Aktivistka proti kantorům. Na sexuální výchovu nejsou dost důvěryhodní

03.10.2011 21:25

Místopředsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv Jana Jochová Trlicová, která je mimo jiné manželkou premiérova poradce Romana Jocha, v roli hosta dnešního Hyde Parku České televize bránila konzervativní hodnoty, proti učitelům sexuální výchovy. Výbor, který se mimo jiné zastával kontroverzního úředníka Ladislava Bátory, požaduje, aby se děti ve školách neučily o masturbaci či pohlavních chorobách.

Aktivistka proti kantorům. Na sexuální výchovu nejsou dost důvěryhodní
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 má velmi mladé příznivce

Místopředsedkyně Výboru na obranu rodičovských práv Jana Jochová Trlicová se v dnešním Hyde Parku České televize ostře vymezovala proti výuce sexuální výchovy na školách. Zmíněný výbor přitom už dosáhl nejednoho úspěchu. Z webu ministerstva školství např. zmizela příručka sexuální výchovy určená pedagogům.

„My jsme pro informování o sexualitě, ale bojujeme za svobodu rodičů. Pouze pokud by rodiče nezvládli informovat o sexuální výchově své děti chodící na základní školu, mají právo vybrat si, koho tím pověří," tvrdí Jochová Trlicová.

Nejsem odborník. Jsem rodič a to stačí

Sexuální výchova má podle aktivistky probíhat formou blokové výuky, a pokud rodiče nechtějí, aby se této výuky děti nezúčastnily, mají je z výuky omluvit a poučit je doma. Stejně tak se domnívá, že pokud bude dítě poučeno o tom, že je správné být partnerovi věrný, nebudou potřebovat vědět, že proti chorobě AIDS se muí chránit používáním kondomu.

„Mezi sebou ať si děti mluví, o čem chtějí, nám se ale nelíbí, že je bude poučovat člověk s nevhodnou autoritou. Já osobně bych musela znát člověka, který bude sexuální výchově vyučovat, jinak bych tam své dítě neposlala," trvá na svém Jochová Trlicová. O kvalitách učitele se chce přesvědčit na internetu, případně se půjde podívat na vzorovou hodinu a na té kvalitu pedagoga posoudí.

Dodává k tomu, že jejich výbor vznikl právě v reakci na to, že si řada rodičů stěžovala na to, že sexuální výchova není vyučována odpovídajícím způsobem. Stejně tak se Trlicové nelíbí, že by se čtrnáctileté děti měly učit, jak se nasazuje kondom.

„Všichni víme, že pokud dítě v pubertě něco slyší, ihned to chtějí vyzkoušet. Pokud je budeme učit, jak se nasazuje kondom, tak půjdou a vyzkouší to," rozčiluje se aktivistka. Věří, že pokud dítě o nasazování kondomu neuslyší, je větší pravděpodobnost, že to nebude zkoušet.

Masturbaci nepovažuji za dobrou aktivitu

Jochová Trlicová v pořadu také prohlásila, že sexuální výchovu měli od jak živa na starosti rodiče a není nutné to měnit, i když obratem připustila, že odborníci mají při sexuální výchově také své místo.

V případě, že budou děti sexuálně zneužívány svými rodiči, sexuální výchova je podle názoru aktivistky neochrání. Stejně tak se aktivistce nelíbí, že by učitelé měli vyučovat o masturbaci. Tuto aktivitu nepovažuje za dobrou a věří, že pokud bude dítě dostatečně zaměstnané, této aktivitě se vyhne.

Následně se Jochová Trlicová označila za členku konzervativní menšiny a připomněla, že demokratický stát by měl menšiny chránit. Zkrátka stát by měl jejich sdružení vyjít vstříc. Přitom však odmítá, že by zastávala Zastaralé názory v duchu katolické církve.

Spoluautorka ministerstvem stažené příručky Lucie Jarkovská, která byla dalším z hostů pořadu má za to, že výbor je až ultrakonzervativní, což se jí nelíbí. Důkazem ultrakonzervativního přístupu výboru je i veřejně projevená podpora jeho členů panu Ladislavu Bátorovi, jenž bývá označován za ultrakonzervativce, který tíhne k radikální pravici. Stejně tak se jí nelíbí požadavek výboru, aby jeho členové měli právo recenzovat a připomínkovat i další příručky sexuální výchovy.

Psali jsme:

Arcibiskupa zajímá sexuální výchova. Probere ji s Dobešem

Klaus mladší: Úchylný manuál o sexuální výchově do škol nepatří

Hájek: Oplzlá perverzní sexuální příručka vychází z bolševismu

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…