Ministr Besser: Transformace ND a SOP ve výhledu do roku 2014

04.10.2011 9:55

Ministerstvo kultury upřesňuje načasování jednotlivých kroků transformace Národního divadla a Státní opery Praha do roku 2014. Tyto postupné transformační kroky a čas jejich provedení budou dále upravovány podle aktuální situace transformovaných souborů. Již nyní je jasné, že celý proces transformace přesáhne předpokládaný konec funkčního období současné vlády.

Ministr Besser: Transformace ND a SOP ve výhledu do roku 2014

„Chci zdůraznit, že nové informace o provozu obou významných státních kulturních institucí mě jen potvrzují, že rozhodnutí transformovat ND a SOP bylo jednoznačně správné a nutné. Dál financovat dosavadní model řízení a fungování SOP by pouze prodloužilo stav, který by dříve nebo později znamenal znovu finanční ztráty a strach o přežití. A také Národní divadlo si zaslouží efektivnější přístup," říká ministr kultury Jiří Besser.


Mezi klíčové kroky celého procesu transformace patří postupné změny organizační struktury (viz. Příloha č. 1) obou institucí. Cílem je vytvořit efektivní model řízení se schopností kontroly finančních výdajů a celkové činnosti v reálném čase. Právě revize administrativních, technicko - správních a výrobních kapacit povede v první fázi transformace v letech 2011 a 2012 k úsporám, které umožní postupné zvyšování odměn uměleckých složek.


„Celý proces transformace může být úspěšný pouze za splnění dvou základních podmínek. Aktivní roli musí sehrát zřizovatel, tedy dlouhá léta pasivní Ministerstvo kultury a na druhé straně spolupracující příspěvková organizace. Chceme hlavně umělce motivovat v rámci možností finančně, ale i po stránce maximální podpory ve smyslu, kvalitních nástrojů, dalšího vzdělávání, zahraničních zkušeností, zlepšit celkové podmínky pro jejich práci. Věřím, že když se nám tyto kroky podařilo nastartovat v České filharmonii, podaří se nám to společně i tady," doplňuje náměstek ministra Radek Zdráhal.


"Jsem přesvědčen o tom, že integrace uměleckých sil Národního divadla a Státní opery je velkou šancí pro budoucnost opery a baletu v Praze. Příprava majetkového propojení obou těchto institucí probíhá dle harmonogramu: jedná se o klíčový akt první fáze transformace obou institucí, který nastane 1. ledna 2012. Pracovní smlouvy všech uměleckých pracovníků Státní opery budou převedeny na Národní divadlo. Hrací plán sezony 2012/13 pro všechny scény ND bude připraven do konce tohoto roku," doplňuje ředitel ND a SOP Ondřej Černý.
Nutnost transformace jasně vyplývá i z hospodářských výsledků SOP v posledních deseti letech. Z hospodaření (viz. Příloha č. 2) je vidět, že se dostala do existenčních problémů opakovaně. Ani vzývaná umělecká originalita a úroveň nebyla a není ve skutečnosti taková, jak se zastánci samostatnosti SOP snaží tvrdit. Přehled operních představení několika sezón v porovnání s domácí i zahraniční konkurencí (viz. Příloha č. 3) nevyznívá pro SOP příznivě.


„Je spravedlivé říct, že SOP se od počátku své samostatnosti potýkala s nedostatečným financováním ze strany státu, které ale také souviselo s nereálným očekáváním lidí, kteří si fungování samostatné SOP namalovali příliš růžově. Z původního nadšení se tak stala spíše agónie, kterou se vedení opery snažilo řešit „kasovními trháky". To ale jednak nenaplnilo původní ideu originální alternativy opery ND a finančně to nestačí na krytí dlouhodobých ztrát," vysvětluje členka transformačního týmu Daniela Gadasová.


Transformace ND a SOP naopak dává současným členům uměleckých souborů jistotu zachování samostatné značky SOP a otevírá možnost dalšího rozvoje umělecké činnosti. Jednotlivé fáze transformace do roku 2014, sestavené na základě současných informací, které má MK k dispozici, vypadají následovně:

1. fáze 2011-2012:
- zachování samostatnosti a značky SOP pod organizačním a servisním zastřešením ND;
- analýzy pro systémové řešení problémů (procesně-personální audit již zahájen)
- rekonstrukce SOP na úrovni přípravných dokumentačních fází, zadání projektových studií a rekonstrukcí částí nezasahujících do provozu divadla
- formulace zadání pro vybudování nového výrobního, skladového komplexu ND v širším centru Prahy
- dorovnání platových podmínek SOP na úroveň ND, resp. jejich navýšení od 1. 1. 2012 bez zásahu do platných pracovních smluv zaměstnanců SOP
- vyjednávání o kolektivní smlouvě
- návrh legislativních změn potřebných pro transformaci
- příprava změny statutu Národního divadla, mj. se zavedením „Správní a Umělecké rady"
- zahájení spolupráce s ostatními státními příspěvkovými organizacemi na jednotném systému řízení a kontroly pod hlavičkou MK ČR
- příprava organizace pro zahájení projektového řízení

2. fáze 2012-2013:
- změna organizační struktury ND v přechodné fázi
- výběrové řízení na ředitele ND
- reorganizace struktury SOP a ND po ukončení procesně-personálního auditu
- zahájení dlouhodobého zkvalitnění a kontroly umělecké úrovně
- návrh dlouhodobé interní i externí komunikační strategie
- pokračování investičních akcí - (rekonstrukce SOP - krácení sezón 12/13 a 13/14, příprava dalších investičních projektů navázaných na reorganizaci: Nová scéna, Anenský areál, příp. zahájení výběrových řízení pro nový výrobně-skladový komplex ND)
- změny systému odměňování a vnitřní kontroly
- změny organizačního systému - automatizace kontroly
- zahájení projektového řízení organizace

3. fáze 2013-2014:
- realizace nových projektů - „Akademie ND" - volnočasové aktivity všem věkovým skupinám, práce se studenty uměleckých oborů apod.
- hledání nových přístupů - implementace dosažených legislativních změn
- aplikace nově přijatých legislativních změn do organizační struktury

Kompletní znění výhledu postupných transformačních kroků ND a SOP jsou ke stažení na webových stránkách MK.
Na stejném místě je kle stažení i studie Technické posouzení historické a provozní budovy SOP.

Související:

Nejde o sloučení Státní opery a ND, zlobil se v ČT Besser

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Ministerstvo kultury

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.