Senát nejspíš odmítne vládní reformy, prohlásil Štěch

04.10.2011 12:34

Senát podle svého předsedy Milana Štěcha (ČSSD) asi odmítne všechny zákony vládní zdravotnické, sociální a důchodové reformy. Jedinou výjimkou by mohl být zákon o zdravotnické záchranné službě vzhledem k chystaným úpravám, které by mohly být přijatelné pro vládní většinu ve sněmovně. Štěch to v úterý řekl novinářům.

Senát nejspíš odmítne vládní reformy, prohlásil Štěch

Postoj horní komory zdůvodnil tím, že reformy vláda prosadila bez dohody s opoziční ČSSD, která má většinu v Senátu. "Je to špatně připraveno ve špatnou dobu," poznamenal Štěch na adresu penzijní reformy, která podle něj prospěje penzijním fondům.

Druhý pilíř je pro nás nepřijatelný, tvrdí Štěch

Pokud by podle Štěcha nyní sociální demokraté kývli na dílčí úpravy reformních zákonů, podpořili by tím zároveň zavedení druhého pilíře důchodového systému, který má umožnit převod části peněz ze státního pilíře na spoření v soukromých důchodových fondech, nebo zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty. "To je pro nás nepřijatelné," řekl Štěch.

O úpravy norem žádají senátory zdravotně postižení, knihkupci a nakladatelé by zase chtěli po Senátu prosazení výjimky pro knihy ze zvýšení DPH z deseti až na 17,5 procenta od roku 2013. Vláda tím chce získat peníze na penzijní reformu.

K zákonu o záchranné službě, který má upravit místo vyhlášky její postavení a mimo jiné prodlužuje dobu příjezdu záchranářů k pacientovi o pět minut, dnes senátní ústavně právní výbor žádné doporučení nedal. Hlavní slovo ale bude mít zdravotnický výbor, který se má úpravami, které Štěch neupřesnil, zabývat ve středu.

Senát bude rozhodovat ve čtvrtek

Reformní zákony bude Senát projednávat na schůzi, která začíná ve čtvrtek. Jejich schvalování by se mohlo protáhnout až do příštího týdne i vzhledem k časovým možnostem předkladatelů.

Senát má na programu celkem 47 bodů, mezi nimiž jsou například opozicí kritizované předlohy o Generální inspekci bezpečnostních sborů, o snížení státního příspěvku na stavební spoření nebo omezení zaměstnávání na dobu určitou novelou zákoníku práce.

Začlenění Chorvatska do EU by se nemělo spojovat s českou výjimkou

V rámci debaty o nadcházejícím říjnovém summitu EU budou mnozí senátoři podle Štěcha pravděpodobně tlumočit svůj nesouhlas s tím, aby vláda spojovala schvalování smlouvy o přičlenění Chorvatska k EU s prosazením české výjimky z Listiny základních práv EU, kterou si před podpisem lisabonské smlouvy vyžádal prezident Václav Klaus.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…