Nečasův kabinet? Vláda národní bídy, děsí se hejtman Palas

04.10.2011 21:03

ROZHOVOR Hejtman Moravskoslezského kraje Jaroslav Palas (ČSSD) tvrdí, že Česku vládne chaotická a rozhádaná vláda, že čtyři roky, po něž je v čele kraje, rozhodně nebyly zbytečné, a také doufá, že situace na Šluknovsku nepřeroste v konflikty i na Moravě...

Nečasův kabinet? Vláda národní bídy, děsí se hejtman Palas
Foto: redakce
Popisek: Senátor Jaroslav Palas

Ohlásil jste, že pokud ČSSD nenajde lepšího kandidáta, budete opět kandidovat na post hejtmana MSK. Máte už promyšlenou strategii, s čím půjdete do těchto krajských voleb?

Strategii promyšlenou mám. Plánuji programovou a kontaktní kampaň. Nabídnu lidem vizi dalšího rozvoje kraje. Nebudu se uchylovat k populismu, uřvané a klobásové kampani.

Více o Moravskoslezském kraji ZDE


Co považujete za největší problémy Moravskoslezského kraje? Máte nějakou svoji osobní prioritu?

Za velký problém považuji už zmíněnou vysokou nezaměstnanost v některých částech regionu. Závažné jsou také potíže s čistotou ovzduší, o kterých jsme též hovořili. Připomínám, že tato záležitost se stala předmětem jednání i na parlamentní půdě. Mojí osobní prioritou je, aby lidé v den voleb příští rok na podzim cítili, že čtyři roky s Palasem nebyly vůbec zbytečné a jsou vidět konkrétní výsledky práce vedení kraje.

Co byste chtěl ještě do krajských voleb v roce 2012 stihnout?

Chci dotáhnout do úspěšného konce pokud možno všechny rozdělané projekty, které jsme si naplánovali do konce volebního období realizovat.

Máte promyšlenou také možnost, že v krajských volbách v příštím roce neuspějete? Čemu byste se v tomto případě chtěl dále věnovat?

Věřím, že ČSSD v kraji uspěje a lidé nám vysloví ve volbách důvěru. Velmi si vážím toho, že nás občané podpořili v roce 2008 a proto je pro mne obhajoba tohoto výsledku příští rok na podzim srdeční záležitostí.

Situace ve společnosti je napjatá, nemáte obavu, že podobné nepokoje jako na Šluknovsku mohou vypuknout také v našem kraji?

Uděláme vše proto, aby taková vyhrocená situaci v našem kraji nenastala. Považuji také za povinnost demokratického politika zabránit tomu, aby případné problémy využívali různí extrémisté.

Máte promyšlenou strategii řešení podobných problémů?

Velmi důležitá při řešení podobných problémů je intenzivní komunikace s občany, vedením obcí a měst, policií. Od psacího stolu nelze takové problémy vyřešit. Pokud by se v našem kraji objevily, jsem připraven se osobně angažovat.

Před touto vládou bylo líp. Nezaměstnaná 50nice na pracáku 

Lidé jsou už znechuceni půtkami vládnoucích stran a neurvalým chováním členů vlády, které do jisté míry zastírají skutečné problémy ve společnosti. Myslíte si, že současné vedení ČSSD dokáže této situace využít ve svůj prospěch?

Vedení ČSSD nabízí zcela jiný pohled, než současná chaotická a rozhádaná vláda. Věřím, že to lidé jasně vidí. Oceňuji především intenzivní nasazení členů vedení ČSSD, kteří se kromě parlamentní práce věnují i řešením problémů v regionech, setkávání s občany, trpělivému vysvětlování programu ČSSD bez ideologického kárání. Jsem velmi rád, že máme ve vedení strany politiky, kteří nevidí své místo jen v kanceláři v Lidovém domě, ale hlavně mezi lidmi.

Pane hejtmane, co říkáte současným snahám OKD udělat průzkum zásob uhlí a plynu v okolí Frenštátu pod Radhoštěm v Beskydech?

Jde o velmi citlivou věc, zvláště pro občany dotčeného regionu. Zastávám názor, že právě názor lidí musí být určující. Nelze připustit, aby k takovým krokům docházelo navzdory jejich vůli.

Více o hejtmanu Palasovi ZDE 

Ostravsko se dlouhodobě potýká s problémem špatného ovzduší. Vy sám jste členem pracovní skupiny, kterou vytvořilo k ovzduší v Moravskoslezském kraji Ministerstvo životního prostředí. Jaké kroky tato skupina už učinila ke zlepšení ovzduší? Co by mělo následovat?

Pracovní skupina se poprvé sešla v polovině září. Debatovali jsme o novém návrhu zákona o ochraně ovzduší, problematice vytápění domácností nebo třeba čerpání evropských peněz. Poznamenávám, že na znečištění ovzduší se domácnosti podílejí jednou třetinou. Spustíme proto dotační program na výměnu kotlů.

Kdo by se podle vás měl do činnosti této skupiny zapojit a jakými kroky? Co u této iniciativy vítáte a co naopak postrádáte?

Vznik skupiny jsem uvítal. Oceňuji věcnost jednání, které je bez politického zabarvení. Věřím, že nyní se věci pohnou kupředu, ve prospěch občanů.

Jedním z velkých problémů Moravskoslezského kraje je nezaměstnanost, dva z okresů (ve statistice za srpen letošního roku Bruntál 14,1 %, Karviná 13, 2%) patří mezi okresy s nejvyšší nezaměstnaností, myslíte si, že současné kroky vlády vedou k vyřešení této otázky?

Nečasova vláda podvazuje ekonomický růst a nepromyšlenými škrty situaci výrazně zhoršuje. Je to vláda národní bídy.

Související:

Foto: Hans Štembera

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…