Stropnický řval v budce v centru Prahy. Pražané se styděli

04.10.2011 17:14

"Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa," "huuuuuuuuuuuuuu," "haaaaaaaaaa". Tyto a další místy až děsivé výkřiky se v těchto dnech ozývají z centra Prahy. Turisté, jindy pospíchající tu za jednou, tu za druhou pamětihodností, ale i "obyčejní" pěšci se ohlížejí, mnohdy se vrací a zkoumají, odkud vítr, respektive řev vane. A mnohdy jsou překvapeni. Hlasité verbální projevy se totiž linou ze speciální "ječící budky" umístěné na Jungmannově náměstí. Do ní opakovaně vstoupil třeba zelený politik Matěj Stropnický. Stejně jako další "křikloun" bojuje proti konzumu.

Stropnický řval v budce v centru Prahy. Pražané se styděli

Budka je na náměstí umístěna v rámci projektu uspořádaného sdružením Na Zemi u příležitosti Světového dne důstojné práce, který se každoročně slaví 7. října,  a zakřičet si v ní můžete kromě úterý ještě i ve středu.

  • Více o pracovních právech ZDE


A jak projekt vznikl? Redakce se zeptala přímo jedné z organizátorek. "Byl to náš nápad, v zahraničí jsme o ničem podobném neslyšeli. Budka, ve které si může kdokoliv cokoliv zakřičet, nám přišla jako vhodný způsob vyjádření nesouhlasu s konzumním způsobem života a nevyhovujícími pracovními podmínkami, které jsou zejména ve východních zemích," uvedla Anna Lazorová, vedoucí programu Odpovědnost firem.

Stydliví Pražané. Řve každý desátý

Ječící budka je nyní v metropoli poprvé. A podle organizátorů zde zatím nemá přílišný ohlas. "Pražané se zatím dost stydí, zařvat si jde tak jeden z deseti, které se snažíme ulovit," uvedl jeden z pracovníků sdružení Na Zemi. "Na jiných místech, třeba letních festivalech, které jsme navštěvovali hojně, měli lidé kuráže víc, v budce se střídali jeden za druhým," dodal.


I přes prozatímní relativně nízký zájem Pražanů, které sice atrakce přitáhne, avšak většina z nich ji pouze okukuje a fotí, se ale organizátorům už během první hodiny, kdy budka na Jungmannově náměstí stala, podařilo "ulovit" deset "křiklounů".

Řev jako úleva

ParlamentníListy.cz se některých z nich zeptaly, jak na ně akce zapůsobila, případně jak se jim v budce líbilo. "Je to strašná úleva, když si člověk může jen tak zařvat," sdělila ParlamentnímListům.cz nadšená slečna, která z pokřikující budky vystoupila. "Klidně bych si to zopakovala, ječím ráda," dodala na dotaz, zda neměla trochu trému.

"Vůbec nevím, proč tady stojí, ale hned si to zjistím," dodala s pohledem na obdržené prospekty. "Iniciativu organizátorů chválím, i když si nemyslím, že by se díky budce něco změnilo," řekl redakci muž, který si v centru Prahy v úterý také zařval.

Více o Matěji Stropnickém ZDE


Pokřikující budka ale přilákala i zástupce veřejného a politického života. Kromě politologa Jiřího Peheho se její propagace ujal i člen Strany zelených a zastupitel Prahy 3 Matěj Stropnický.

O právech se moc nemluví

"'Akce se mi líbí, iniciativu, která upozorňuje na konzumní způsob života, vítám. U nás velmi málo zaznívá diskuze o zaměstnaneckých a dalších právech, tato akce by ji měla rozproudit," uvedl pro ParlamentníListy.cz Stropnický, kterému se v budce zalíbilo natolik, že si zařval hned několikrát.

"Líbilo se mi to, akce lidi může motivovat k tomu, co jedí, co si oblékají, k boji proti konzumnímu způsobu života," dodal "zelený" politik.

Pokřikující budka, která je kromě mikrofonu vybavená i miniaturním fotoaparátem, kterým je každý z křiklounů sejmut, se po dvou dnech v Praze přesune do moravské metropole. Poté si na čas odpočine, její chvíle nastane prý zase zejména v době letních festivalů.

Čtěte také:

 Foto: Filip Jandourek


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jana Šulcová

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…