Chomutov zabavil auta lidem, kteří si v nich přijeli pro dávky

04.10.2011 21:13

Úřad práce v Chomutově kontroloval auta, kterými si lidé přijeli pro sociální dávky. Šest lidí nejspíš přijde o podporu kvůli zneužívání dávek a exekutoři zabavili pět aut dlužníků. Byl také zadržen řidič bez oprávnění a vyřešilo se několik přestupků. Novinářům to řekl primátor města Jan Mareš.

Chomutov zabavil auta lidem, kteří si v nich přijeli pro dávky

Pokud město přizná dávky na živobytí, zkontroluje, zda příjemce podpory nevlastní auto. Během posledního vyplácení dávek 26. září se zaměřilo také na to, jestli daná osoba neplatí za auto povinné ručení. Někteří se totiž podmínku pro vyplacení dávky podle vedení města snažili obejít tím, že auto přehlásili na někoho jiného, píše ČTK.

Pomoc v hmotné nouzi pobírali lidé, co byli schopní platit povinné ručení

"Na vozidla však dál platí zákonné pojistky a jezdí si s nimi i pro dávky. Tím však porušují účel dávek, které jsou určeny na živobytí, ale ne na pojištění či benzín," vysvětlila vedoucí sociálního odboru Kamila Faiglová.

Kontrola odhalila šest lidí, kteří zneužili dávky na živobytí, a město s nimi zahájilo čtrnáctidenní správní řízení o odebrání dávek. Správci daně také kontrolovali, jestli majitelé některých aut nedluží městu. Exekutoři pak na místě zabavili pět aut.

Sáhneme jim na majetek a hned se vrátí až 40 tisíc korun dluhu

Většinu z nich už jejich majitelé vyplatili zpět. "Radnici se vrátilo 40.000 korun dluhu. Je vidět, že když dlužníkům sáhneme na majetek, dokážou rychle sehnat peníze," pochvaloval si ekonom města Jan Mareš.

Městští strážníci navíc zjistili, že dvě z kontrolovaných aut nemají povinné pojištění. "Zadrželi jsme také pachatele trestného činu opakované jízdy bez řidičského oprávnění a vyřešili několik dopravních přestupků," vyjmenoval ředitel chomutovské městské policie Vít Šulc.

Chomutov také kontroluje, jestli příjemci sociální dávky na živobytí nevlastní nemovitosti, ve kterých nebydlí. Před půl rokem jich objevili přes 20, dnes už město takový majetek žadatelů kontroluje při přiznání dávky. Sociální dávka na živobytí, kterou město přerozděluje od státu, se na společně posuzované osoby pohybuje od 2020 do 3800 korun měsíčně.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…