Nečas k Fuksovi: Nebyl jsem s ním spokojený. Středočeská ODS: Je to vnitrostranický boj

04.10.2011 16:59

Premiér Petr Nečas (ODS) prohlásil, že s odvolaným ministrem zemědělství Ivanem Fuksou byl dlouhodobě nespokojený. Nečas označil počínání Fuksy za rozpačité. Vyloučil ale, že by se jednalo o střet se středočeskou organizací ODS.

Nečas k Fuksovi: Nebyl jsem s ním spokojený. Středočeská ODS: Je to vnitrostranický boj

Nečas poukázal na to, že s Fuksou byl nespokojený už na jaře, kdy zveřejňoval jména ministrů, které chtěl odvolat.

Fuksova práce na ministerstvu byla rozpačitá

Poukázal na několik rozpačitých momentů, které vedly k odvolání Fuksy. Premiér upozornil na přijetí sporného dokumentu Dřevěná kniha, která zavádí tzv. komplexní zakázky. Jejich vítězové mají provádět pěstební práce, těžbu dřeva a zároveň jeho prodej.

Fuksa se prý nezajímal o dopad indexace cen dřeva na Národní park Šumava. Nečas kritizoval i omezení podpory bioplynových stanic nebo Fuksův postoj k superzakázce na likvidaci ekologických škod.

Podle premiéra Fuksa ve vládě spíš mlčel.

Nečas vyloučil, že se jedná o vnitrostranický boj. Prý byl pouze nespokojený s prací ministra zemědělství. Nástupce Fuksy chce vybrat v příštích dnech.

„Je evidentní, že část středočeské ODS se to bude snažit interpretovat jako střet. Já o jejich spolupráci stojím a v žádném případě to není můj střet se středočeskou ODS," dodal Nečas.

Je to vnitrostranický boj, volá středočeská ODS

Sám Fuksa má ovšem opačný názor. „Pan premiér požadoval, ať se distancuju od Petra Tluchoře. Já mu oznámil, že se nehodlám distancovat od žádného Středočecha," prohlásil Fuksa po schůzce s premiérem.

Středočeská ODS uspořádal vlastní brífink, na kterém vyjádřila zásadní nesouhlas s odvláním ministra Fuksy. Označila to za vnitrostranický boj.

„Je evidentní, že část středočeské ODS se to bude snažit interpretovat jako střet. Já o jejich spolupráci stojím a v žádném případě to není můj střet se středočeskou ODS," dodal Nečas.

Jihomoravské ODS se Fuksa líbil 

"Ivan Fuksa byl nejlepším ministrem zemědělství minimálně poslední dekády. Byl důsledný v hájení českých zájmů a českých produktů. Otevřený způsob komunikace ze strany ministra byl kvitován jak zemědělci, tak i profesními svazy. Věřím, že i jeho nástupce bude hájit zájmy jihomoravských farmářů jako Ivan Fuksa. Respektuji však právo premiéra na sestavení vládního týmu," reagoval na odvolání ministra zemědělství předseda jihomoravské ODS Jiří Kadrnka. 

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…