Největší znečišťovatelé? Černými ovcemi jsou Spolana Neratovice a Třinecké železárny

04.10.2011 18:09

Do ovzduší uniká stále víc prachových částic a látek, které mohou způsobit rakovinu. Tvrdí to ekologické sdružení Arnika. Podle zjištění naopak formaldehyd prý zatěžuje životní prostředí čím dál méně. A kdo nejvíce zamořuje ovzduší? Spolana Neratovice, nebo Třinecké železárny.

Největší znečišťovatelé? Černými ovcemi jsou Spolana Neratovice a Třinecké železárny

Nejvíc velkých průmyslových zdrojů znečištění je podle analýzy, kterou dnes zveřejnilo ekologické sdružení Arnika, v Moravskoslezském a Ústecké kraji, následují kraje Středočeský a Zlínský.

Mezi podniky, které o více než sto procent zvýšily emise látek nebezpečných pro lidskou reprodukci, jsou pak Spolana Neratovice nebo Třinecké železárny. Ty ale prý patří na tzv. black list pravidelně.

„Nejvíce se zhoršila Spolana Neratovice, která zvýšila úniky rakovinotvorných látek. Ale vede v tomto žebříčku její kolegyně Deza z Valašského Meziříčí," řekl k tomu v rozhovoru pro Radiožurnál Jindřich Perlík, který vede v Arnice program Toxické látky a odpady.

Na trojnásobek pak stouplo množství velmi nebezpečných a toxických dioxinů. „Jsou to látky, které jsou nebezpečné už v nízkých množstvích, takže nárůst o 200 gramů, byť se na první pohled běžnému smrtelníkovi zdá zanedbatelný, je hodně výrazný. Je způsobený především tím, co ohlásila spalovna nebezpečných odpadů v Trmicích," vysvětlil k tomu Perlík.

Škodí prach i plyny

Podniky ale „bodují" i tím, že do ovzduší stále ve velké míře vypouští prachové částice - oproti roku 2009 se zvýšil podíl prachových částic přitom až o čtvrtinu, tedy o tisíc tun. Podle Petrlíka se na tom podílí dvacet  provozoven, které sídlí hlavně na Ostravsku a Ústecku.

Do znečišťovatelů se řadí i skleníkové plyny, ovšem podniky, které plyny zamořují,  jsou tytéž jako před dvěma roky. Jak uvedl Český rozhlas, jde o elektrárny skupiny ČEZ Prunéřov a Počerady, následované Chemopetrolem Litvínov.

Arnika ale zaznamenává i ty, které jdou dobrým příkladem. Tram patří například jihlavský Kronospan, který upravil technologie a snížil o více než polovinu úniky formaldehydu do ovzduší.

„To způsobilo celkové snížení úniku rakovinotvorných látek v celé České republice," dodal zástupce Arniky.

Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…