Zemědělec kroutí hlavou: Fuksa jde pryč a jednání v Bruselu běží

05.10.2011 9:05

Odvolání ministra zemědělství Ivana Fuksy (ODS) přišlo podle českých zemědělců v nejhorší možnou chvíli. V Evropském parlamentu se totiž vyjednává o reformě společné zemědělské politiky zemí Evropské unie. A podle Zemědělského svazu je v návrzích celá řada kontroverzních návrhů, jež může v příštích letech zásadním způsobem poškozovat české zemědělce a celou zemědělskou produkci. "Odvolaný ministr byl pro vyjednávání přece jen už dalším stranám známým partnerem, jednal i s námi, byl ochotný naše argumenty zvažovat a pracovat s nimi. Teď ať nastoupí do čela rezortu kdokoli, bude opět trvat několik měsíců, než se nový člověk v dané problematice zorientuje. Bohužel, jde o stěžejní měsíce, v kterých je šance reformu ovlivnit," sdělil ParlamentnímListům.cz tajemník Zemědělského svazu Martin Pýcha.

Zemědělec kroutí hlavou: Fuksa jde pryč a jednání v Bruselu běží
Foto: Hans Štembera
Popisek: Martin Pýcha

Podle Pýchy má Česko hodně důvodů k obavám. Připomíná, že potraviny a zemědělská výroba se stále dostávají do pozornosti mnoha zemí světa.

A to nejenom s ohledem na rostoucí poptávku po potravinách, ale také omezenou produkční kapacitu, kolísání cen a dopady klimatických změn. "Evropská unie se v posledních letech i kvůli tomu stále více dostává do problémů s konkurenceschopností svých zemědělců na světových trzích, především ve srovnání s předními agrárními exportéry. Evropské země tak stále více čelí dovozům některých komodit a tlak těchto dovozů vzrůstá s propadem koupěschopnosti poptávky, způsobené vlivem ekonomické krize," upozornil tajemník Zemědělského svazu Martin Pýcha na úterní konferenci zemědělců v Praze.

Čtěte také:


Pro ParlamentníListy.cz pak následně zdůraznil, že i přes všechna tato fakta se připravovaná reforma Společné zemědělské politiky EU opět soustředí především na ochranu životního prostředí, nikoli na potřebnou produkční roli zemědělců. Takových, kteří budou mít cíl vytvořit evropské dynamicky se rozvíjející zemědělství, které bude ziskové při zachování vysokých standardů na kvalitu potravin.

Reforma evropské zemědělské politiky české zemědělce diskriminuje

"Nový návrh reformy společné zemědělské politiky nejen, že nenastavuje rovné podmínky, které byly slíbeny novým zemím při vstupu do EU, ale zároveń zavádí další rozměr diskriminace a nerovnosti na společném trhu. Tím je například diskriminace velkých zemědělských podniků. Na návrzích Evropské komise nám vadí takzvané zastropování přímých plateb, malý důraz na konkurenceschopnost a produkční roli zemědělství. Vadí nám i další navrhované období pro země staré patnáctky. Zemědělský svaz například návrh na zastropování přímých plateb vnímá jako další formu diskriminace českých zemědělců," uvádí Pýcha některé další kontroverzní body, jež české zemědělce mohou potrápit, a u kterých je třeba se snažit o změnu.

Čtěte také:


Teď to bude podle Zemědělského svazu opět těžší. "Výměna ministra, na kterého byli již v Bruselu zvyklí, se ve vyjednávání odrazí - může se zpozdit, zcela zastavit, či nakonec obrátit i jiným směrem, poněvadž každý má třeba jinou vizi toho, jak by to v budoucnu mělo vypadat. Přitom ta pozice našeho státu je velmi důležitá. Už takhle se o Češích v Bruselu často hovoří jako o těžko uchopitelných, nečitelných osobnostech, se kterými je kvůli tomu složité vyjednávat. To, když se osoby, které jsou vyjednáváním pověřené, mění, vše podstatně zhoršuje," dodává ParlamentnímListům.cz Martin Pýcha. Podle něj totiž bude trvat několik měsíců, než se nový ministr - ať už se jím stane kdokoli - v rezortu zorientuje. Bohužel, jde právě o klíčové měsíce, v kterých by měla být šance záležitosti, jež nenahrávají českých zemědělcům a zemědělské politice našeho státu, napravit, změnit, projednat.

Prý ani europoslanci nejsou příliš aktivní, změny na postu ministra jsou mínusem

"Já vím, že někdo namítne, že vyjednávání stejně už běží. Ano - běží skoro půl roku, ale začínalo se od začátku, nyní se přechází k závažným a podstatným věcem. Jednání mohou být ukončena podle našich odhadů tak zhruba do půl až tři čtvrtě roku. Nepodaří-li se zvrátit to, na co poukazujeme, bude to pak již velmi těžké a složité,"  varuje Pýcha ze Zemědělského svazu.

Čtěte také:


Závěrem dodává i fakt, který v úterý zazněla na konferenci. A to, že o zemědělství jednají v Bruselu ještě další dva čeští poslanci. Problémem je však to, že údajně jeden z nich - Robert Dušek (ČSSD) - příliš aktivity v této oblasti nevyvíjí. Jeho účast na jednáních je prý mizivá.

Reakci europoslance se bohužel do vydání tohoto článku nepodařilo získat.

Čtěte také:


Odvolaného ministra se zastávají i další lidé spojení se zemědělstvím

"Ač nezemědělec, tak určitou snahu o podporu českého zemědělství měl," uvedl v úterý k Fuksovu působení na ministerstvu zemědělství také prezident Agrární komory Jan Veleba. Upozornil na to, že Fuksa je už sedmým ministrem zemědělství za sedm let.

"Pokud se bude v České republice dělat politika způsobem totální nestability, tak to samozřejmě dobře není," dodal Veleba.

"I přes některé rozpory, které z odborných diskusí vyplynuly, pan ministr podporoval český potravinářský průmysl, české potraviny a jejich výrobu na českém území," sdělila také například mluvčí Potravinářské komory Dana Večeřová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Alena Hechtová

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…