Kubice chce zřídit speciální úřad, má kontrolovat financování stran

04.10.2011 20:25

Ministerstvo vnitra chce zřídit nový speciální úřad, který by měl dohlížet na financování politických stran a hnutí. Tuto novinku chce ministerstvo prosadit v rámci připravovaného zákona o financování politických stran.

Kubice chce zřídit speciální úřad, má kontrolovat financování stran
Foto: Zbyněk Pecák
Popisek: Ministr vnitra Jan Kubice

Úřad by měl mít podle náměstka dvě zásadní kompetence. Za prvé by dohlížel na financování stran a hnutí, což v praxi znamená, že by kontroloval výroční zprávy. Dnes tato pravomoc náleží kontrolnímu výboru Poslanecké sněmovny. Jeho druhým úkolem by byl dohled nad financováním volebních kampaní, a to jak u stran, tak i u kandidátů.

Související Evropa nám radí: Máte problém. Divné financování stran

 

"Tento materiál je v pracovní verzi na ministerstvu vnitra. Předpokládáme, že ho budeme diskutovat s politiky a projednávat s místopředsedkyní vlády pro boj s korupcí Karolínou Peake," uvedl náměstek ministra vnitra Ondřej Veselský, podle kterého by se měl návrh zákona během několika měsíců objevit v meziresortním připomínkovém řízení. Začít platit by pak mohl zákon od poloviny roku 2013.

Strany by podle návrhu měly například zákonnou povinnost zřídit si zvláštní bankovní účet, který by byl transparentní a jehož výpisy by byly k nahlédnutí na webových stránkách. Občané by si tak podle Veselského mohli jednoduše zkontrolovat, od koho strana finanční prostředky dostává, ale i na co jsou dále vynakládány.

K věci:

Jak zprůhlednit financování politických stran? Transparency má recept 

Liška (SZ): Za politickou krizí je systém financování stran. Bárta je jen jeho ikonou 

VV: Průhledné financování politických stran a omezení imunity 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …