Náměstek MPO Hüner končí, vystřídá ho Pazdera z ČEZ

05.10.2011 8:25

Náměstek ministra průmyslu a obchodu (MPO) Tomáš Hüner (52), který má na starosti průmysl a energetiku, odchází dohodou k 10. říjnu z funkce. Na postu ho vystřídá jaderný expert František Pazdera (63), který nyní vykonává manažerskou funkci zástupce ředitele divize Výroba pro vědu a výzkum společnosti ČEZ.

Náměstek MPO Hüner končí, vystřídá ho Pazdera z ČEZ

Řízení sekce průmyslu a obchodu převzal Hüner, který patří mezi nejrespektovanější české energetické odborníky, před rokem. Z funkce a ministerstva měl odejít už k 1. září, jenže ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek v této době ještě přesně nevěděl, jaký adekvátní post v některé státem ovládané společnosti svému klíčovému náměstkovi jako kompenzaci za dobrovolný odchod nabídne. Píše o tom dnes server Česká pozice s tím, že informace z důvěryhodných zdrojů potvrdil sám Hüner.

Nestraník a spojenec Mirka Topolánka

Nyní Hüner potvrdil, že i nadále zůstane předsedou dozorčí rady společnosti ČEPS a má šéfovat i dozorčí radě tuzemského energetického operátora OTE, který také patří státu.

Podle České pozice patří mezi hlavní důvody jeho odchodu to, že nebyl členem žádné politické strany, byl zastáncem úpravy hnědouhelných těžebních limitů, nesouhlasil s novou státní energetickou koncepcí a byl považován za člověka expremiéra Mirka Topolánka.

Jádro nade vše

Nový náměstek František Pazdera je zapáleným příznivcem jádra. Celý svůj profesionální život zasvětil atomové energetice. Je spoluautorem nové státní energetické koncepce, která počítá s tím, že za pár desítek let bude v České republice téměř 90 procent elektřiny vyráběno z jádra.

Pazdera vystudoval Vysokou školu strojní a elektrotechnickou v Plzni. Od roku 1972 působil v Ústavu jaderného výzkumu (ÚJV) v Řeži. V letech 1990 až 1992 byl ředitelem divize jaderné bezpečnosti a energetiky, od roku 1993 patnáct let předsedal představenstvu a z pozice generálního ředitele ÚJV v Řeži šéfoval.

Je členem mezinárodní pracovní skupiny pro chování paliva a technologii Mezinárodní agentury pro atomovou energii (MAAE), programové skupiny Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Halden Reactor Project, Rady Správy úložišť radioaktivních odpadů a předsednictva Asociace výzkumných organizací. Nedávno se stal tajemníkem vládní Rady pro energetickou a surovinovou strategii. Pazdera je zastáncem extrémního, až nerealistického využití jádra při výrobě elektřiny na úkor ostatních surovin, především plynu a obnovitelných zdrojů, napsal server.

Související:

Temelín možná nedostavíme, říká zmocněnec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…