Radiožurnál: Ekologická zátěž ve Stráži má být vyčištěna do roku 2037

05.10.2011 10:56

Média uvedla, že sanace ekologické havárie ve Stráži pod Ralskem, kterou dnes projedná kabinet, by měla stát 31, 3 miliardy korun. Tomáš Rychtařík, ředitel odštěpného závodu společnosti Diamo, která je za odstraňování škod odpovědná, ale Radiožurnálu řekl, že se celkové náklady se vyšplhají až do výše téměř 48 miliard korun. Stát totiž již přes 16 miliard korun v minulosti na sanace v této oblasti zaplatil.

Radiožurnál: Ekologická zátěž ve Stráži má být vyčištěna do roku 2037

Vláda by měla dnes projednat pokračování sanace ekologické havárie ve Stráži pod Ralskem. Kvůli těžbě uranu jsou podzemní vody pod touto severočeskou obcí zamořeny miliony tun kyseliny sírové a dalších nebezpečných látek. Odstraňování škod má od roku 1996 na starosti státní podnik Diamo.

Podle ředitele odštěpného závodu společnosti Diamo Tomáše Rychtaříka se celkové náklady vyšplhají až do výše 48 miliard korun. „Máte správné informace, že na sanaci stát zaplatil již 16 miliard korun a celkově sanace ještě vyjde na 31,3 miliardy korun," řekl ředitel Diama Rychtařík v rozhovoru pro Radiožurnál.

„Sanujeme zdejší ložisko nebo škody, které vznikly těžbou kyselinou sírovou od roku 1996. Jsme státním podnikem zřízeným právě k odstraňování následků hornické činnosti po těžbě uranu a rud. Jsme tedy k tomu přímo určeni. Vláda tedy dnes nerozhoduje o tom, kdo bude škody odstraňovat ekologickou zátěž, ale o způsobu jejího financování," upozornil dále v rádiu Rychtařík.

„Ve zdejší oblasti je v podzemí přes 370 miliónů kubíků podzemních vod kontaminovaných pěti milióny tunami kyseliny sírové a dalšími látkami. Ta ekologická zátěž je obrovská, pracujeme na tom od roku 1996 a byly stanoveny parametry, aby to bylo do roku 2037 vyčištěno," zmínil ředitel s tím, že kyselina sírová je ale obsažena pod ložisky pitné vody severočeské křídy, takže to není pro člověka škodlivé.

Pět let zabere rekultivace oblasti

„Celkově se předpokládá provoz sanačních technologií do roku 2037 a následně potom do roku 2042 zahlazování veškeré činnosti, to znamená technická a biologická rekultivace, a likvidace zbylých sanačních technologií. Součástí materiálu je i návrh smlouvy mezi státem a Diamem, z čehož vyplývá, že celý materiál předpokládá, že danou ekologickou zátěž bude odstraňovat státní podnik Diamo," dodal Rychtařík a zdůraznil, že způsob vedení sanace vylučuje, aby kontaminanty přecházely do pitných vod, které pije celé okolí.

Materiál předkládá ministr průmyslu a obchodu (MPO) a ministr financí. "V rámci celého procesu zahlazování následků hornické činnosti, který probíhá v několika lokalitách České republiky, je právě odstraňování následků chemické těžby uranu ve Stráži pod Ralskem finančně i technicky nejnáročnější. Odstraňuje se tu jedna z největších škod na životním prostředí v České republice," doplnil pak k problému mluvčí MPO Jiří Sochor.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: olb

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

10:50 Ewa Farna zazpívá v Kolíně na náměstí. Dostane za to 617 584 korun

ParlamentníListy.cz si v posledních týdnech všímají řady smluv, které přibývají ve veřejných registr…