Temná hra o vaše peníze. Tunel na VZP, nadává Rath

05.10.2011 9:41

Několik let vydával stát prostřednictvím Všeobecné zdravotní pojišťovny obrovské částky na projekt IZIP, o jehož funkčnosti existovaly pochybnosti od samého počátku. Ve chvíli, kdy VZP zvažovala, že projekt kvůli neefektivitě a vysokým nákladům zastaví, zkomplikoval ji tento plán podivný přesun 49 procent akcií IZIP na švýcarskou firmu.

Temná hra o vaše peníze. Tunel na VZP, nadává Rath
Foto: Hans Štembera
Popisek: Všeobecná zdravotní pojišťovna

Tragikomické vyústění přinesl v posledních dnech projekt elektronických zdravotních knížek IZIP. Jeho temnou stránkou je, že státu hrozí poté, co už prostřednictvím VZP nalil do projektu víc než miliardu korun, že by jeho zastavením riskoval mezinárodní arbitráž s netušeným švýcarským spoluvlastníkem. Naopak komicky působí rádoby překvapení zainteresovaných, kteří od začátku museli vědět či alespoň tušit, že IZIP bude vším, jen ne funkčním systémem.

Nad tím, že se projekt vůbec spustil, se podivuje prezident České lékařské komory Milan Kubek. „Teoreticky je to sice dobrá myšlenka, která ale nikdy nefungovala a nikdy fungovat nebude. Ve skutečnosti projekt nikdy nepřekročil hranici zkušebního provozu, u většiny pacientů se tam zpočátku zaneslo pár dat, aby to vypadalo, že je do něj zapojeno hodně pacientů," říká Kubek pro ParlamentníListy.cz s tím, že ve svém okolí nezná žádného lékaře, který by projekt využíval.

SLEDUJEME téma kauza IZIP

Fígl s přenecháním 49 procent akcií do Švýcarska

A to proto, že takový projekt musí nutně ztroskotat na dvou základních problémech. Jedním je ochrana citlivých dat a druhým kvalita informací od doktorů. „Obecně platí, že je lepší žádná než neúplná dokumentace. Ta nemůže být nikdy kompletní. Osobně si nedokážu představit, kdo, jak a za jakou dobu by ji shromáždil," upozorňuje šéf ČLK na problém, před nímž zavírali oči ti, kdo dali projektu zelenou.

Projekt rozjeli před deseti lety bývalí poslanci a nyní europoslanci za ODS Milan Cabrnoch a Miroslav Ouzký. Když nyní hrozilo, že VZP nefunkční projekt zruší, přenechali 49 procent firmy IZIP neznámé švýcarské společnosti eHI eHealth International. Tímto postupem europoslanci záměr prakticky zhatili, protože teď už VZP k takovému kroku potřebuje souhlas nedávno vzniklé firmy, jinak by také mohla čelit mezinárodní arbitráži za zmaření investice.

Zodpovědnost ředitele i předsedů rad VZP

„Celý IZIP je tunel na peníze VZP. Hlavní odpovědnost nese předseda její správní rady Marek Šnajdr. A dva poslanci ODS využili svého vlivu a podíleli se na tunelování VZP," prohlásil stínový ministr zdravotnictví David Rath v pořadu ČT24 Události, komentáře. Podle středočeského hejtmana musí být odvoláni nejen ředitel VZP Pavel Horák, ale i předseda správní rady Marek Šnajdr a předseda dozorčí rady Josef Kantůrek.

Alespoň u prvního jmenovaného zřejmě padnou slova exministra zdravotnictví Ratha na úrodnou půdu, protože o odvolání šéfa VZP se už otevřeně mluví i v koalici. „Po určitých šetřeních, které kolem IZIP musí projít, může být na konci toho všeho otevřená i personální otázka," uvedl pro Českou televizi k Horákovu setrvání ve funkci náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek.

Horákovo počínání vzbuzuje spoustu otázek

Podle člena dozorčí rady VZP Radima Vysloužila z Věcí veřejných museli Cabrnoch a Ouzký vědět, že svým jednáním postaví VZP do neřešitelné situace a současně poškodí Českou republiku v případě, kdy VZP bude chtít od celého projektu odstoupit. Za naprosté selhání šéfa VZP Horáka označil, že neinformoval dozorčí orgány pojišťovny. „Jeho argument, že se ho na tuto skutečnost nikdo neptal, není postojem vrcholového manažera, a vzbuzuje množství dalších otázek," uvedl Vysloužil.

„Na rozdíl od členů Věcí veřejných, kteří nejprve křičeli, že je nutné projekt zastavit, ale pak jejich zástupci ve správní radě hlasovali, aby pokračoval, tak já patřím ke skupině členů správní rady, která byla proti. Většina rozhodla jinak a je tam jasné politické pozadí. Tímto stylem se z veřejných peněz zakonzervoval další z tunelů," tvrdí pro ParlamentníListy.cz člen sněmovního výboru pro zdravotnictví Jiří Koskuba.

Ministr Heger hrál mrtvého brouka

Poslanec ČSSD připomíná, že částí správní rady byl projekt jako neefektivní a finančně náročný kritizován. „Zodpovědnost padá na ty, kdo se tohoto projektu zastávali. Nejsem ale právník, abych mohl říci, jak konkrétně by se měla vyvodit. U nás je však zvykem, že ve velkých malérech se často nevyvodí žádná nebo nějaká symbolická politická odpovědnost. Prašulky ale zůstanou tam, kde mají, a státní rozpočet zase zapláče," konstatuje Koskuba.

Vinu nese podle Davida Ratha i nynější šéf resortu zdravotnictví Leoš Heger. „Pro mě je úplně šokující, že s tím ministr Heger nic nedělal. Opakovaně jsem ho upozorňoval, že je VZP prostřednictvím IZIP tunelována. Ministr mlčel a dělal, že ho to nezajímá. A když jsme nedávno ve sněmovně požadovali mimořádnou schůzi k IZIP, tak spolu s celou koalicí hlasoval proti jejímu svolání," uvedl Rath pro Českou televizi.

K věci:

Modří europoslanci převedli IZIP do Švýcarska. Kvůli VZP 

Rozhlas: VZP investovala miliardu do projektu IZIP. Pacienti ale ostrouhali 

Heger chce prověřit vztahy mezi VZP a společností IZIP 

Foto: Hans Štembera


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …