Potvrzeno. Bendl bude ministrem. Už ve čtvrtek

05.10.2011 12:51

VÍME PRVNÍ Podle informací ParlamentníchListů.cz z důvěryhodného zdroje bude Petr Bendl z ODS jmenován ministrem zemědělství s největší pravděpodobností ve čtvrtek odpoledne.

Potvrzeno. Bendl bude ministrem. Už ve čtvrtek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zemědělství Petr Bendl

„S pravděpodobností 90 procent bude ministrem zemědělství Petr Bendl a na 90 procent bude jmenován ve čtvrtek odpoledne," řekl ParlamentnímListům.cz vysoce postavený člen ODS.

Premiér Petr Nečas po odvolání ministra Ivana Fuksy uvedl, že bude jmenovat nového ministra v řádu dnů, nikoli týdnů. Fuksa byl odvolán v úterý.

Hrad dnes potvrdil tuto informaci. "Prezident republiky Václav Klaus jmenuje na návrh premiéra Petra Nečase ve čtvrtek dne 6. října 2011 v 15.00 hodin na Pražském hradě nového ministra zemědělství České republiky," potvrdil v tiskovém prohlášení mluvčí prezidenta Radim Ochvat.

Čtěte také: Ministr Fuksa jde z vlády. Nahradit ho má prý Bendl

I na vládě se něco dělo

Podle několik zdrojů z vlády bylo dnes na premiérovi Petru Nečasovi znát jisté rozrušení, které se patrně týká věcí kolem odvolání Ivana Fuksy a odporu části středočeské ODS kolem Petra Tluchoře.

Zajímavostí také je, že si premiér zavolal ministra financí Miroslava Kalouska během jednání protikorupčního výboru a hovořil s ním půl hodiny. Fuksa je právě považován za velmi blízkého člověka ministru Kalouskovi, který o Fuksovi podobně jako Petr Tluchoř řekl, že byl kompetentním ministrem a že za jeho odvoláním vidí vnitrostranický boj v ODS.

Regiony podpořily Nečase

Třináct ze čtrnácti šéfů regionálních sdružení ODS dnes navíc podpořilo Petra Nečase a zkritizovalo Petra Tluchoře za jeho napadení premiéra kvůli odvolání Ivana Fuksy.

více zde:

ODS: Respektujeme právo premiéra vybírat si ministry podle vlastního uvážení 

"Pokud Petr Nečas usoudil, že další spolupráce s Ivanem Fuksou není z jakéhokoli důvodu možná, je jeho nezadatelným právem provést na postu ministra personální změnu. Jsme přesvědčeni, že ministři nominovaní ODS zastupují ve vládě stranu jako takovou a ne pouze svá regionální sdružení, či dokonce jednu část jednoho regionální sdružení. Z tohoto důvodu vnímáme reakci Petra Tluchoře, že odvolání Ivana Fuksy je hrubý zásah do středočeské ODS, jako nešťastnou. Považujeme ji za další z jeho kroků, které směřují více k dělení ODS než k jejímu sjednocování," uvedli předsedové regionů ve svém společném prohlášení, které nepodpořil pouze šéf hradeckého regionu Ivan Adamec.

Kongres a regionální sněm ODS

O Fuksově odvolání se spekuluje již delší dobu. Požadovaly ho i Věci veřejné. Napovídal by tomu i fakt, že na čtvrteční grémia ODS měli přístup ministři, ale nyní sem již zváni nejsou. Spekuluje se, že důvodem bylo, aby Fuksa nevynášel informace ze zasedání nejužšího vedení strany Kalouskovi a Tluchořovi.

Čtěte také: Poslední bitva vzplála. Tluchoř okopává Nečase, je však sám

Krok může mít souvislost i s nadcházejícím kongresem. Dlouhodobě se totiž mluví o tom, že by ho skupina okolo Petr Tluchoře ráda přeměnila ve volební. Dosazením Petra Bendla by Petr Nečas na svou stranu získal poměrně velkou část středočeské ODS a Tluchořovy plány by překazil. Stejně tak 15. října proběhne regionální sněm ODS středočeské ODS, kde se bude volit nové vedení. 

Psali jsme: Bendl propadl na stranické dno. Zvedne se ještě?

Ze starosty hejtmanem a ministrem

V letech 1994 až 1998 byl Bendl starostou města Kladno, v letech 1997 až 1998 současně vykonával funkci místopředsedy Svazu měst a obcí ČR. V roce 1998 byl zvolen poslancem Poslanecké sněmovny, mandátu se vzdal v roce 2000, kdy byl zvolen hejtmanem Středočeského kraje. Post obhájil i po krajských volbách v roce 2004. V krajských volbách v říjnu 2008 kandidoval neúspěšně za znovuzvolení. O 1,5 procenta hlasů více získala ČSSD s krajským lídrem Davidem Rathem.

Od roku 2002 byl Bendl místopředsedou ODS. V letech 2002 až 2006 působil ve stínové vládě Mirka Topolánka jako stínový ministr dopravy. Při rekonstrukci Topolánkova kabinetu v lednu 2009 se stal nástupcem ministra dopravy Aleše Řebíčka. V současnosti je řadovým poslancem a předsedou středočeské ODS.


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…