Hospodářské noviny zaměnily Šťovíčky. A už je oheň na střeše

05.10.2011 15:44

Prostá záměna podpisů a protikorupční image může být nenávratně ztracena. Přesně to se ve středu ráno málem stalo Věcem veřejným, jejichž místopředseda a poslanec Milan Šťovíček podle Hospodářských novin vytvořil velmi kontroverzní pozměňovací návrh k zákonu o veřejných zakázkách, který by chystané normě poněkud vylámal zuby. Lidé z VV ale tvrdí, že jde o záměnu podpisů. Oním Šťovíčkem je údajně renomovaný pražský advokát.

Hospodářské noviny zaměnily Šťovíčky. A už je oheň na střeše

Není Šťovíček jako Šťovíček, upozorňují Věci veřejné na možnou záměnu jmen advokáta a poslance, to vše kvůli změnám v chystané novele Zákona o veřejných zakázkách. Zatímco ve středu ráno dostala protikorupční rétorika Véček v Hospodářských novinách takřka definitivní knockout díky údajné pochybné legislativní aktivitě jednoho z místopředsedů strany, v poledne už začínají mít VV jasno. Někdo ve sněmovně udělal z advokáta Jana Šťovíčka severočeského poslance nejmenší vládní strany Milana Šťovíčka. A to zrovna v případě, který by důvěryhodnosti Véček dokázal podstatně uškodit.

"Naprosto nechápu, jak se to mohlo stát," reagoval ve středu ráno pro ParlamentníListy.cz místopředseda VV pro boj s korupcí na zprávu Hospodářských novin, podle níž se jeho kolega z vedení strany přidal k iniciativní skupině poslanců, mající záměr pozměnit návrh novely Zákona o veřejných zakázkách. Tedy normu, na níž VV obzvláště záleží, má totiž do dosud poměrně neprůhledného systému zadávání tendrů vnést světlo.

Pozměnit k nefunkčnosti

Zmíněná skupina poslanců jde ale podle informací HN trochu jiným směrem. Například Václav Baštýř z ODS požaduje, aby se zakázka mohla prodražit až o polovinu bez nutnosti nového tendru. Přitom již dnes zákon připouští navýšení pouze o pětinu ceny. Podle jeho klubového kolegy Čechlovského by pak měly tendry poračovat i v případě, že se do nich přihlásí méně než tři zájemci.

Další z poslanců ODS, Pavel Staněk pak chce zachovat pravomoc úřadu vypsat zakázku jen pro firmy, které dokáží tendr prokazatelně zvládnout. Zde je záměr zřejmý, zakázky se tak dají vypsat předem určené firmě doslova na míru. Bývalý ministr průmyslu Milan Urban z opoziční ČSSD pro změnu soudí, že by tendry nemusely platit pro energetické firmy.

Pardon pro právníky a administrátory zakázek...

Králem mezi pozměňujícími návrhy, které redakce HN získala z neoficiálních zdrojů, je právě ten Šťovíčkův. Podle něj by formou veřejných zakázek nemuseli soutěžit poskytovatelé právních služeb či dokonce administrátorské firmy. "Pokud by tomu tak bylo, jde o skandál a půjdu klidně proti svému kolegovi. Vždyť právě zakázky pro právníky dosahují často astronomických čísel a administrátoři veřejných zakázek dokážou také vypsat tendr přesně na předem určenou firmu," tvrdí Tomáš Jarolím a dodává, že s Milanem Šťovíčkem již o věci hovořil. "On sám neví, jak k tomu došlo a říká, že toto by nikdy nepodepsal," tlumočí Jarolím ParlamentnímListům.cz rozčarování svého kolegy z předsednictva. Sám Šťovíček ale k celé věci mlčí. Stejně jako v úterý, kdy se omluvil redaktorům HN s tím, že je velmi pracovně vytížen.

...prý vytvořil pražský právník

Podle posledních informací zevnitř VV je vše nakonec úplně jinak. "Zřejmě jde o záměnu. Dokument, připisovaný našemu poslanci Milanu Šťovíčkovi podle dosud dostupných informací vytvořil advokát Jan Šťovíček. Podrobnosti zatím zjišťujeme, více budeme vědět odpoledne," sdělil ParlamentnímListům.cz mluvčí Véček Jakub Žižka.  

Mezi pražskými advokáty působí jediný, který nosí jméno Jan Šťovíček. Advokátní kancelář KŠD, kde působí, se na tvorbě některých zákonů podílí, jak lze vyčíst z jejího webu, kde zmiňuje například spolupráci na novém zákoně o podpoře sportu. Redakce Parlamentních se jej pokusila ve věci údajné záměny podpisů kontaktovat, nicméně neúspěšně. Oficiální reakci Věcí Veřejných, respektive poslance Šťovíčka lze podle mluvčího Žižky očekávat ve středu odpoledne.


Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…