Spekulace potvrzeny: Šámal povede zpravodajství České televize

05.10.2011 14:14

AKTUALIZACE Spekulace médií se dneškem potvrdily. Nový generální ředitel České televize (ČT) Petr Dvořák zveřejnil totiž na jednání Rady ČT, že výkonným ředitelem ČT24 bude Zdeněk Šámal. Oznámil ale i jiná jména lidí, kteří budou ve vrcholném managementu televize.

Spekulace potvrzeny: Šámal povede zpravodajství České televize
Foto: Hans Štembera
Popisek: Generální ředitel ČT Petr Dvořák

Jmenování nového managementu patří mezi první viditelné kroky Petra Dvořáka ve funkci. Petr Dvořák už dříve o novém šéfovi zpravodajství Zdeňku Šámalovi řekl, že je to člověk, jehož "zkušenosti v oblasti zpravodajství jsou jedny z nejlepších na trhu". A sám Šámal potvrdil, že s Dvořákem jedná. 

ZDE SLEDUJEME dění v ČT

Šámal působil v České televizi už dvakrát - v 90. letech jako zpravodaj v Rusku, v letech 2003 až 2007 coby šéfredaktor zpravodajství, který mimo jiné nastartoval kanál ČT24. Pohyboval se i na slovenské zpravodajské stanici TA3 nebo tuzemské Z1. V rámci Nově jeden čas vedl zpravodajský portál tn.cz. Právě odtud se s Dvořákem zná.

„Dneškem jsem zahájil změny ve vedení České televize, které jsem slíbil po svém zvolení do funkce generálního ředitele. Jak už jsem předběžně říkal, chtěl bych nahradit čtyři lidi, kteří v minulých dnech opustili své manažerské funkce. Do čela zpravodajství chci jmenovat za Romana Bradáče Zdeňka Šámala," uvedl dnes Dvořák na jednání Rady České televize.

Dosavadní ředitel zpravodajství ČT Roman Bradáč kandidoval také na post ředitele ČT, do nejužšího kola ale nepostoupil. K 30. září pak dal výpověď. Spolu s ním pak podali rezignaci další  tři manažeři televize.

Kvapilová místo Fridricha, ten povýšil

Dvořák dále uvedl, že za obchodního ředitele Roberta Kvapila nemá zatím náhradu, ale za ředitele programových okruhů Radka Žádníka jmenuje dosavadního šéfa nových médií Milana Fridricha. Toho pak v postu nahradí Pavlína Kvapilová. Milan Cimirot nastoupí za Lujzu Oravcovou ve funkci finančního ředitele. Nových funkcí by se měli zmiňovaní ujmout v pondělí.

Všichni členové týmu bývalého generálního ředitele ČT Jiřího Janečka podali výpověď dobrovolně. Pouze Oravcová odešla již v polovině září. Ostatní oznámili svůj odchod v úterý 27.9.2011.

"Nyní chci mluvit s ostatními lidmi na prvním stupni řízení, abych mohl následně dokončit sestavení nového týmu, který povede Českou televizi v následujícím období," dodal pak Dvořák k obměně managementu.  

„Jmenoval jsem pana Cimirota, kterého znám jako dlouholetého spolupracovníka na Nově, odkud znám i pana Šámala, a vím, že zná problematiku České televize, neboť tady již kdysi působil. Ke jmenování Milana Fridricha ředitelem programových okruhů došlo proto, že věřím tomu, že je velmi kreativní člověk, zná program, a že mi v tom dá velkou přidanou hodnotu," uvedl pak v rozhovoru pro ČT 24 Dvořák.

Až do nástupu nových manažerů do funkce provizorně řídí programové okruhy ředitel ČT1 Radan Dolejš, ČT24 šéfredaktor zpravodajství Karel Novák, útvar obchodu a marketingu vede Luboš Kříž a finanční útvar Svatava Haffnerová. 

Dvořák se vzdal funkcí ve firmách

Rada ČT také přijala Manažerskou smlouvu generálního ředitele ČT, za což jim Dvořák vzápětí poděkoval. Ve svém krátkém proslovu ale také překvapil. Uvedl totiž, že k 30. září odstoupil ze všech svých funkcí v různých orgánech soukromých firem.

„Chtěl bych informovat radu....Jak si přečetla v mém životopisu, tak jsem členem ve statutárních orgánech některých obchodních společností. Přestože se tím nedopouštím žádného střetu zájmů, chci, aby moje pozice byla čistá, a aby se vědělo, že se práci generálního ředitele plně věnuji. Proto jsem.k 30. září rezignoval na pozici jednatele, předsedy nebo člena představenstva v těchto orgánech," řekl k tomu Dvořák.

Dvořák bude mít plat o 34 tisíc menší, než jeho předchůdce Jiří Janeček, tedy 200 tisíc korun měsíčně a roční dvoumilionový bonus, pokud splní 12 bodů smlouvy, mezi něž patří například vyrovnané hospodaření, rozpočet či úroveň vysílání.

Psali jsme:

Mediální analýzy budou ještě projednávat

Rada ČR také kromě jiného na svém dnešním zasedání přijala nová pravidla pro vyřizování stížností, neboť lidé, kteří si v minulosti stěžovali vůči Radě ČT na moderátory, či se vyjadřovali k programovým věcem, tak až po několika dlouhých týdnech jim bylo sděleno, zda jejich stížnost rada vůbec projedná.

Radní navíc projednali úpravu rozpočtu Rady ČT, v němž oproti letošnímu roku dojde pro rok 2012 k jeho ořezání a to o jeden milión korun. Radní se v tomto bodu shodli na tom, že musí snížit výdaje na zahraniční cesty a mediální analýzy. Místopředsedkyně Dana Eklová ale podala návrh, aby podbod, který se týká mediálních analýz, byl odsunut o 14 dní. S tím radní souhlasili.

Rada ČT také přijala usnesení, v němž žádá generálního ředitele Dvořáka o vypracování dlouhodobého programového a technického rozvoje televize pro roky 2012 až 2017 s tím, že termín předložení je do 31. 3. 2012. S tímto termínem Dvořák vyslovil souhlas, ostatně datum vyhotovení sám navrhnul.

Čtěte:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …