Nejsem zločinec, tvrdí primátor Lajtoch. I přesto má být odvolán

05.10.2011 20:48

Přerovská opozice už nadále nechce mít v křesle primátora Jiřího Lajtocha z ČSSD. Prostřednictvím petice se ho pokusí odvolat z funkce. Důvod? Jeho stíhání kvůli předraženým městským zakázkám.

Nejsem zločinec, tvrdí primátor Lajtoch. I přesto má být odvolán
Foto: Archiv
Popisek: Senátor ČSSD Jiří Lajtoch

 Policie senátora a přerovského primátora Jiřího Lajtocha podezírá ze sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky a ze zneužití pravomoci veřejného činitele, a to kvůli zakázkám na přestavbu přerovského domova důchodců a zimního stadionu. Spolu s Lajtochem je policií v souvislosti s údajně předraženými zakázkami vyšetřováno ještě několik radních, zastupitelů a úředníků.

Kohout: Neměli jsme na vybranou

Podle předsedy přerovských Věcí veřejných Jiřího Kohouta je snaha odvolat primátora prý reakce na způsob dlouholetého vládnutí koalice ČSSD a ODS. „V Přerově je jasně patrná korupce a klientelismus a naše podezření nám dnes potvrzuje i policie, která v souvislosti s tím vyšetřuje čtrnáct důležitých osob města. A toto jsou už pro nás dostatečné důkazy, abychom vyvolali petici," řekl ParlamentnímListům.cz Kohout, který je zároveň předseda petičního výboru.

Více o Olomouckém kraji ZDE

Opozičnímu uskupení Společně pro Přerov, které tvoří Věci veřejné, Strana zelených a Nezávislá volba, došla trpělivost na posledním zasedání zastupitelstva. „Na jednání nám nebylo umožněno diskutovat o hodnocení činnosti rady. Výsledkem byl pouze smích některých zastupitelů, což je velmi nepřiměřená reakce k tomu, že je tu podezření z manipulace velkých zakázek nebo podezření z vyvádění peněz z veřejných prostředků," uvedl Kohout s tím, že proto také vznikla i petice o odvolání primátora, aby se tímto problémem na jednom z příštích jednání zastupitelé zabývali. „Nezbývá nám, než se obrátit na občany, zda s takovým chováním svých zástupců souhlasí," dodal Kohout.

Čtěte více:
Státní zástupce: Lajtocha obviníme do dvou týdnů
Senátora ČSSD výbor nevydá. Nechá to na plénum, řekl Kubera
Senát se rozhodne, zda vydá Lajtocha k trestnímu stíhání
Protikorupční policie požádala Senát o vydání Lajtocha. Škromach pro

Podle zákona o obcích totiž musí zastupitelstvo projednat žádost, která je podepsána nejméně 0,5 % občanů. Zda se opozici podaří sehnat potřebný počet podpisů, aby mohla třeba už na příštím jednání zastupitelstva nechat hlasovat o odvolání primátora a případně dalších radních údajně namočených do zneužívání městského rozpočtu, zatím není jasné. V současné době jsou rozdané petiční archy a až po čase se podpisy začnou sbírat.

Petici podpořili také Zemanovci a SOS

K petici se kromě opozice připojili i další dvě strany, kterým se nepodařilo uspět ve volbách do městského zastupitelstva. Strana pro otevřenou společnost získala 4,02 procenta a Strana práv občanů - Zemanovci získala 4,34 procenta hlasů.

Atmosféra v Přerově je podle Zemanovců už pár let velmi napjatá, protože údajně staronové vedení města nemá u občanů přílišnou důvěru. „Pokud se neprokáže primátorova vina, ať si ve své práci pokračuje, ale pokud má policie a státní zastupitelství nějaké indicie k tomu, aby bylo podáno trestní oznámení, pak to není jen tak," řekl místopředseda krajského výboru SPOZ Jiří Pospíšil s tím, že pozice primátora je pro něj vrcholná manažerská funkce, u které by měla být uplatňována presumpce viny.

Lajtoch: Jsem nevinný a očistím se

Přerovský primátor však považuje petici za snahu opozice se zviditelnit, očernit a rozložit stávající vedení města. „Podle mě jde o odvetu naší opozice, která se schovala za neúspěšné strany kandidující do zastupitelstva. Krajská státní zástupkyně se přiklání ke stanovisku mého právníka, který tvrdí, že jsou veškerá obvinění proti mě po faktické stránce nesmyslná a po právní stránce chybná," sdělil ParlamentnímListům.cz přerovský primátor a senátor za sociální demokracii Jiří Lajtoch.

Hlava přerovské radnice trvá na své nevině a věří, že se jí podaří očistit své jméno.„Necítím žádnou vinu. K žádným zločinům z mé strany nedošlo. Policie nám nevytýká, že bychom něco předražili nebo zaplatili za něco, co nebylo provedeno. Vytýká nám pouze to, že jsme měli zvýhodnit firmu, která prováděla dodatečné práce. Není pravda, že jsme tuto firmu nějak zvýhodňovali na úkor jiných," hájí se přerovský primátor.

Za primátorem stojí i jeho první náměstek Josef Kulíšek (ODS).„Z mého pohledu obvinění Jiřího Lajtocha nejsou opodstatněná. Ukáže se ale, jak dopadne probíhající šetření," řekl ParlamentnímListům.cz.

Více čtěte:

Poslanec Lajtoch možná přijde o imunitu

Senátoři vydali kolegu Lajtocha ke stíhání. Je podezřelý kvůli zakázkám v Přerově

Ilustrační foto: ods.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…