Senát vznik inspekce bezpečnostních sborů schválí, nebo upraví

05.10.2011 16:20

Senát vznik Generální inspekce bezpečnostních sborů buď schválí, nebo upraví například podmínky pro kandidáty na jejího ředitele. Vyplývá to z dnešních doporučení senátních výborů k vládní předloze. Její schválení beze změn podpořil bezpečnostní výbor, jak řekl ČTK zpravodaj tisku Tomáš Kladívko (ODS). Úpravy chce výbor ústavně-právní, podle něhož by ředitel inspekce měl mít titul magistra práv.

Senát vznik inspekce bezpečnostních sborů schválí, nebo upraví

Předseda výboru Miroslav Antl (za ČSSD) to zdůvodnil tím, že inspekce bude orgánem činným v trestním řízení s obsáhlými pravomocemi. Podle vládní předlohy má ředitele inspekce jmenovat premiér po projednání v bezpečnostním výboru sněmovny.

GIBS bude ročně stát asi 280 milionů

Ředitelem by se podle další podmínky výboru nesměl stát nikdo, kdo byl v posledních pěti letech příslušníkem bezpečnostních sborů. "Je to podle mně mimo jiné i protikorupční opatření. Jde o to, aby kontrolovaní nebyli kontrolováni těmi, které znají ze služby," řekl ČTK Antl.

Inspekce má začít pracovat od příštího roku. Jejím úkolem bude stíhání trestných činů příslušníků a zaměstnanců policie, celní správy, vězeňské služby i samotné inspekce. Inspekce bude podle předlohy samostatným bezpečnostním sborem s vlastním rozpočtem. Na její příslušníky se bude vztahovat zákon o služebním poměru. Bude mít postavení policejního orgánu podle trestního řádu a pravomoci celostátního útvaru kriminální policie. Na starosti bude mít podle předlohy veškerou kriminalitu příslušníků a občanských zaměstnanců policie.

U celní správy a vězeňské služby bude inspekce stíhat trestnou činnost všech příslušníků, u občanských zaměstnanců trestné činy spáchané v souvislosti s výkonem pracovních úkolů. Zákon předpokládá, že inspekce bude provádět zkoušky spolehlivosti.

V případech kriminality příslušníků a zaměstnanců inspekce návrh kopíruje model tajných služeb. Prověřování, tedy fázi před zahájením trestního stíhání, má vést zvláštní vnitřní oddělení inspekce, fázi vyšetřování, která začíná zahájením stíhání, by již vedl státní zástupce. Státní zástupce bude v případě sporu rozhodovat o tom, zda má vést vyšetřování policie nebo inspekce.

Mezi členy senátního bezpečnostního výboru se podle Kladívka vedla debata zejména o tom, proč nebudou spadat pod inspekci také zpravodajské služby. Roční náklady na činnost nové inspekce se očekávají zhruba ve výši 280 milionů korun, jednorázové výdaje na její vznik vláda vyčíslila skoro na 46 milionů korun. Inspekce by měla mít 335 zaměstnanců.

Související:

Opozice se obává zákona o GIBS a mocného premiéra

reklama

autor: čtk, mp

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…