Kraj si nechá zpracovat socioekonomickou analýzu Šluknovska

05.10.2011 17:20

Ústecký hraj si nechá od Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) zpracovat socioekonomickou analýzu Šluknovska.

Kraj si nechá zpracovat socioekonomickou analýzu Šluknovska

Zpráva má identifikovat současné problémy v regionu, jejich příčiny a dopady. Kraj se obává se negativního vlivu současné situace na cestovní ruch, zájem investorů nebo ceny nemovitostí. ČTK o tom v tiskové zprávě o jednání rady kraje informovala jeho mluvčí Magdaléna Hanáčková.

Spadnou ceny nemovitostí, cestovní ruch zajde na úbytě

Kraj chce pomocí analýzy zjistit, jaké dopady na region mohou mít vyostřené vztahy mezi majoritou a nově přistěhovanými Romy, včetně nechtěného zájmu extremistických skupin. "Značná pozornost všech médií současné situaci bude, pokud se ji nepodaří rychle uklidnit, nepříznivě dopadat na místní podnikatele, především v cestovním ruchu. Budou také klesat ceny nemovitostí a zájem potřebných investorů se od tohoto regionu, který se již dnes potýká s vysokou nezaměstnaností, dlouhodobě odvrátí," popsala mluvčí.

SLEDUJEME témata: Šluknovsko a Romové

Rada kraje se také obává toho, aby se nepokoje nepřenesly do jiných míst regionu. První protestní pochod podobný těm ve Šluknovském výběžku svolali pořadatelé už na tuto sobotu do Ústí nad Labem.

Sociální a ekonomickou analýzu Šluknovska má pro kraj zpracovat jediná místní univerzita za 100.000 korun. Dokument bude navazovat na Strategii boje proti sociálnímu vyloučení v letech 2011 - 2015, kterou přijala v září vláda. Stane se pak podle Hanáčkové základem pro návrh konkrétních opatření.

"Návazně na analýzu připraví kraj pilotní projekt do Operačního programu Lidské zdroje a zaměstnanost pro ověření realizovatelnosti a efektivity navržených opatření," vysvětlila mluvčí. Kraj doufá, že peníze na realizaci jednotlivých projektů, které analýza nastíní, získá právě ze strukturálních fondů Evropské unie.

Ve Šluknovském výběžku panuje od srpna sociální napětí. Starousedlíci opakovaně protestují proti rostoucí kriminalitě, ze které viní nově přistěhované Romy. Rozbuškou již šest týdnů trvajících protestů byly dva ozbrojené útoky Romů na místní obyvatele.

Ilustrační foto: Hans Štembera

Související:

Romové se přestanou flákat a budou pracovat, zní ze Šluknovska

Radek John má recept na Romy. Vystěhovat je z ghett

Experti: Na asociály tvrďáky z armády. Jinak nepokoje zaplaví zemi

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…