Bubnuje a hraje fotbal, jeho sen je létat v balóně. Mentální postižení mu nevadí

06.10.2011 15:42

Nadšené skandování, pískot, hlas trubky a tleskání se ozývalo z haly sportovního areálu na Varenské ulici v Ostravě. Taková byla atmosféra během celého mezinárodního sjednoceného fotbalového turnaje pro mládež s mentálním postižením. Právě tento turnaj letos už podruhé zahájil Evropské dny handicapu Ostrava 2011, které se nesly ve znamení Evropského roku dobrovolnictví 2011. ParlamentníListy.cz byly u toho.

Bubnuje a hraje fotbal, jeho sen je létat v balóně. Mentální postižení mu nevadí
Foto: Anna Vidiševská
Popisek: Gianluca Vicini a Clara Balzani z Cils Cesena

Jedním mentálně postižených sportovců, kteří se turnaje zúčastnili, byl i jednatřicetiletý Gianluca Vicini, z Cils Cesena, který ParlamentnímListům.cz řekl, že fotbal má strašně rád. Každou středu trénuje se svými kolegy s firmy a nevynechá žádnou příležitost si jen tak zakopat s kamarády. Miluje vše, co je spojené s fotbalem, má rád divadlo a bubnuje.

Jezdí autem a hraje fotbal. Jako "běžný" člověk

Jeho snem je létat v balóně a cestovat. Jinak bydlí v rodině, vykonává jednoduchou manuální práce ve fabrice na umělohmotné výrobky a jezdí elektrickým automobilem (v Itálii je to možné i bez řidičského průkazu). Jak vysvětlila Clara Balzani, která za fotbalové družstvo na Evropských dnech handicapu zodpovídala, organizace Cils Cesena je jednak výrobní firma, ale jednak i nezisková organizace, která se zabývá začleňováním postižených do pracovního života. Ze 400 zaměstnanců firmy je 85 zdravotně handicapovaných.

„Vždy zorganizujeme rekvalifikační kurzy, kde je proškolíme a pak jim najdeme práci, kterou vzhledem k jejich postižení zvládnou. Máme devět různých pracovních sektorů, do kterých je můžeme zařadit. Jsou to například úklidové služby, zelený sektor - zahradnické práce, práce na parkovištích, tiskárenské práce anebo také počítají peníze v bance," řekla Clara Balzani.

Postižení jsou nadšeni. Milují sport

Podle Svatopluka Aniola, ředitele ostravského Čtyřlístku (centrum pro osoby se zdravotním postižením Ostrava), který akci pořádal, už loni se turnaj setkal s obrovským nadšením. „Dříve jsme Evropské dny handicapu, které se letos v Ostravě konají už po devatenácté, zahajovali nudnými projevy na chodbě budovy magistrátu. Ale před loňským ročníkem jsme si uvědomili, že lidé s mentálním postižením strašně rádi sportují. Uspořádali jsme fotbalový turnaj, který se setkal s velkým nadšením a tak v tom pokračujeme," řekl Aniol.

Více o dění v Moravskoslezském kraji ZDE

Na letošním ročníku se turnaje zúčastnilo šest družstev nejenom z Čecha Moravy, ale také ze Slovenska, Polska a Itálie. Hrálo vždy pět fotbalistů. Se sportovci s mentálním postižením mohli hrát v každém týmu takzvaní partneři - dva fotbalisté bez handicapu.

S organizaci turnaje handicapovaných fotbalistů pomáhala v rámci praxe dvacetiletá studentka ostravské univerzity Kristína Fusíková, která ParlamentnímListlům řekla: „Toto je moje první zkušenost s handicapovanými lidmi ale cítím se tu velmi dobře. Je tu strašně dobrá atmosféra. Handicapovaní jsou zlatí v tom, že vdechnou akci úžasnou atmosféru. Jsou nadšení a všechno je zajímá."

Nadšeni byli i Slováci

Nadšení a velkou touhu vyhrát projevovali také Erik Žugor a Roman Dego, ze speciální základní školy ze slovenského Trenčína. „V Ostravě se nám líbí, jsme tady už podruhé."

Také profesionální sudí Jiří Picmaus velkého fotbalu rozhodoval zápasy handicapovaných fotbalistů poprvé v životě. „Podstatný rozdíl oproti fotbalovým zápasům zdravých hráčů je zejména v přístupu. Tady se hraje bez zákeřností, bez jakýchkoliv ambicí vyhrát za každou cenu apod. V podstatě se hrajeme podle fustsalových pravidel, což je od klasického fotbalu hodně odlišné. Ale velmi příjemně mne překvapila zarputilost a radost z každé akce, kterou prožívají tito hráči úplně nespoutaně. Nemohu jim nic vytknout. Naopak jsem velmi překvapen nadšením ale také kvalitou některých hráčů. Perfektně hrají i děvčata," říká fotbalový sudí, který v pracovním životě dělá dispečera.

Kdo nehraje, nezlobí. Ale fandí

Podle slov ředitele Aniola, lidé s mentálním postižením strašně rádi sportují, je to pro ně fantastické vyplnění volného času. Kdo nehraje, tak na balkóně vášnivě fandí.

„Vloni byli Italové nejsympatičtější, ale nejslabší. A letos přivezli výborné mužstvo a je to mnohem vyrovnanější boj než vloni. Takže naši Medvědi z Třebovic, kteří loni vyhráli to letos nebudou mít tak jednoduché," řekl Aniol a na jeho slova došlo. V turnaji zvítězilo slovenské družstvo z Trenčína (ŠZŠI Trenčín), druzí byli SKMedvědi z Ostravy-Třebovic a Italové (Cils Cesena) se mohli radovat z třetího místa. Na čtvrtém místě skončilo polské družstvo Cieszyńskie Orły, na pátém SK Duha Zlín a na posledním šestém SK Nováci Město Albrechtice.

„Prestiž letošního ročníku se zvýšila i tím, že ho zahajoval Pavel Srníček, vynikající brankář Baníku a reprezentace ČR, který se stal patronem této akce. Jsme moc rádi, že si na naši akci udělal čas. I když se v současné době česká reprezentace chystá na Španěly, tak si vyjednal, že na soustředění přijede později. Zahájil nám čestný výkop a podepsal účastnické listy a míče pro vítěze. To byl pro nás všechny fantastický zážitek," řekl ředitel Svatopluk Aniol.

Psali jsme o protestech zdravotně postižených:
Budeme žebráci, brání se postižení škrtům. VV je litují
Zdravotně postižení protestují proti reformám ministra Drábka

Ministr Drábek: Zdravotně postiženým výhody neberu. Je to lež

Foto: Anna Vidiševská

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …