Další podivná zakázka na obraně. Tentokrát o dalekohledy

06.10.2011 16:35

Firma Pramacom-HT dodá armádě nové dalekohledy po té, co vyhrála vyhlášený tendr. Má to ale háček. Firma se do výběrového řízení přihlásila jako jediná. Taková soutěž není v pořádku podle představitelů Transparency Internacional. Ukazuje se také, že dalekohledy mohou být výrazně předražené.

Další podivná zakázka na obraně. Tentokrát o dalekohledy

Ministerstvo obrany zrealizovalo další podezřelou veřejnou zakázku a to na nové armádní dalekohledy. Do soutěže o nové vybavení se přihlásila jediná firma Pramacom-HT, která následně soutěž vyhrála. A to i přesto, že dalekohledy slibuje dodat, za nemalou cenu. O případu informuje server Lidovky.cz.

"Nechci se k tomu vyjadřovat, byla to otevřená soutěž," zní jediná reakce Jiřího Oulehly, jednatele vítězné společnosti Pramacom-HT. Jde o ostřílené matadory, spolu se svou sesterskou společností Pramacom Prague získali od roku 2006 státní zakázky za několik stovek milionů korun.

Další předražené vybavení v časech škrtů

Podle Transparecy Internacional není v pořádku, když dojde k vyhlášení vítěze za situace, kdy se do soutěže přihlásí jediný zájemce. Tuto nestandardní situaci řeší také novela zákona o veřejných zakázkách, která se v těchto dnech projednává ve sněmovně. Pokud projde, pak něco podobného nebude možné. Jestliže se do tendru přihlásí jediný zájemce, bude muset být zrušen a vyhlášen znovu.

Podle zahraničních serverů nakupuje například americké vojsko jeden dalekohled za dvacet tisíc dolarů, tedy zhruba za 375 tisíc korun. Každé jedno Moskito pro českou armádu bylo o 300 tisíc dražší. 

Související:

Jednání sněmovny. Zprůhlední vojenské obchody?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …