Sdružení chce, ať MF znova přezkoumá herny v Brně

06.10.2011 18:19

Občanské sdružení Brnění opět poslalo na ministerstvo financí žádost o přezkum všech hazardních přístrojů v Brně. Ve městě jich ministerstvo několik tisíc povolilo v místech, kde to zapovídá vyhláška. Brnění podalo podnět k přezkumu už letos v květnu, herny však z Brna mizet nezačaly.

Sdružení chce, ať MF znova přezkoumá herny v Brně

Nový podnět o přezkum je podrobněji odůvodněný, řekli dnes novinářům zástupci Brnění. Mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob dnes ČTK sdělil, že ministerstvo se obcím bude snažit vyjít vstříc. Termín, kdy herny začnou zanikat, neuvedl. Případné rušení bude mít na starost ministerský odbor Státního dozoru nad sázkami a loteriemi.

Pomoc ombudsmana Varvařovského

Brnění se ve svém podnětu opírá i o dvojí nález Ústavního soudu, podle nějž obce vždy mohly povolování hracích automatů i podobných přístrojů na svém území regulovat. Stejný názor má i veřejný ochránce práv Pavel Varvařovský. Ministerstvo však podle dokumentů, které Brnění zveřejnilo, nehledělo v minulosti na vyhlášku, ale na čestné prohlášení žadatele. Když v něm uvedl, že místo, kde chce automat provozovat, ve vyhlášce není, mohl navzdory vyhlášce uspět.

Poslední asi dva roky ministerstvo praxi změnilo. Žádosti měly nově obsahovat prohlášení žadatele, že se s obcí dohodl a ta nemá námitky. Lidé odpovědní za povolování automatů si však podle Brnění metodiku vykládali tak, že obec musela doložit, že by automat povolený na daném místě znamenal ohrožení veřejného pořádku. "Místo pouhého sdělení, že místo je v rozporu s obecně závaznou vyhláškou," uvedlo Brnění.

Hrozí Česku hazardní arbitráže

Jakob dnes uvedl, že "ministerstvo respektuje vyhlášky obcí a na zakázané adresy nevydává povolení". Upozornil na to, že nálezy ÚS jsou účinné, až jakmile vyjdou ve sbírce zákonů, což se zatím stalo pouze v případě jednoho. Úředníci ho prý analyzují.

Podle aplikace Mapy hazardu v Brně funguje 74 procent heren v místech, kde podle městské vyhlášky nemají co dělat. Řadu jich majitelé provozují v sociálně vyloučených oblastech. Podle sociálních pracovníků není výjimkou to, že tam lidé chodí prohrávat sociální dávky. Ministerstvo financí vydalo v Brně povolení pro provoz tisíců hracích přístrojů. V některých ulicích jsou herny dnes nejčastějšími provozovnami a vytlačily běžné kavárny a obchody.

Odebrat licence hernám, které fungují v rozporu s vyhláškou či zákonem, podle Ústavního soudu může pouze ministerstvo financí. Jakob v červnu na dotaz ČTK argumentoval obavou z arbitráží. Podle Jakoba bude třeba brát ohled na to, jak dlouho na místě herna funguje, zda tam kvůli hraní někdo ruší veřejný pořádek, jaká je úroveň herny a jaká byla investice do její stavby i vybavení.

Související:

Tři hrací automaty v Brně mají povolení nejspíš až do roku 2500

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

13:15 Kádrovací banka? Maso nejezte, velí KB. A další, další pokyny

Zkratka KB je v Česku už léta spojená s Komerční bankou. Ale vzhledem k tomu, jaké „inspirace“ má Ko…