Jihočeši si konečně můžou oddychnout. Točna v Krumlově zůstane

07.10.2011 11:35

Nezvyklý zvrat nastal v kauze možného stěhování unikátního otáčivého hlediště v Českém Krumlově. Nejen regionální politici, ale i ministerstvo kultury slíbilo, že točna zůstane tam, kde je. Teď je nutné vypsat soutěž na podobu nového hlediště, které by mělo vzniknout v zahradě zámku v Českém Krumlově po roce 2015, do kdy tam bude současné otáčko.

Jihočeši si konečně můžou oddychnout. Točna v Krumlově zůstane
Foto: ckrumlov.info
Popisek: Panorama města Český Krumlov

Po jednání zainteresovaných stran, tedy zástupců měst České Budějovice, Český Krumlov, Jihočeského kraje, památkářů i státu na ministerstvu kultury vysvitla naděje, že točna získá novou podobu, a s ní se bude revitalizovat i zahrada a letohrádek Bellárie, který je v dezolátním stavu.

Více o točně ZDE

Zatímco České Budějovice jako vlastník zařízení mají vypsat architektonickou soutěž na novou točnu a Jihočeské divadlo má předložit technické požadavky na její fungování, Národní památkový ústav musí doložit připravenost k revitalizaci zahrady, a také Bellárie, jež dosud slouží jako zázemí herců.

Památkáři by Bellárii nejraději i provozovali. Vyloučeno to není, protože divadlo by mohlo najít zázemí v novém objektu točny. Dva miliony korun nájemného za provozování divadla podle šéfa památkářů Petra Pavelce sanují ztráty na vstupném a komerční činnosti.

Více o Jihočeském kraji ZDE

Letohrádek by se mohl stát součástí další prohlídkové trasy v centrální části parku, do které je spolu s fontánou zakomponován, mohl by být pronajímán ke společenským událostem jako Maškarní či Zrcadlový sál zámku a ideální je pro pořádání komorních divadelních a hudebních aktivit. Do detailů je potom podle Pavelce připravena revitalizace zadního traktu zámecké zahrady za točnou, kam málokdo zavítá.

Miliony na jezírko?

"Přišla by řádově na miliony korun. Její součástí je romantické jezírko a proto by musely být obnoveny i komunikace, vodoteče a třeba i bludiště," dodal pro ParlamentniListy.cz Pavelec.

Právě i nové otáčko by se mohlo stát součástí prohlídkových tras zámku. Podle některých odborníků to není špatný nápad, protože točna patří mezi světové unikáty.

Točna pryč nepůjde

"Všichni jsme se shodli, že změna umístění točny je nepřípustná a budeme dělat vše pro to, aby zůstala na stejném místě jako doposud. Jediným možným řešením je rekonstrukce či vznik subtilnější konstrukce, ale rozhodně na stejném místě" řekl k záměrům jednání hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD).

Stávající točna bude v zahradě do konce roku 2015. Pak musí být buď rozebrána a postavena nová, nebo zcela zrekonstruována. V úvahu ale připadá spíš první varianta. Náklady na novou stavbu se odhadují na zhruba 200 - 300 milionů korun. Je evidentní, že proluka mezi současným zařízením a novým bude značná. Možná rok, dva nebo tři roky, kdy by se v zahradě v letní sezóně nehrálo. Pracovní skupina, která vznikla právě kvůli kauze otáčivého hlediště musí najít nejvhodnější řešení proto, aby pauza nebyla zbytečně dlouhá.

Hrozí výmaz z UNESCa?

Současná podoba točny v zámeckém parku vadí Výboru světového kulturního dědictví UNESCO, který několik let žádá její odstranění. V červnu na zasedání v Paříži vyzval ČR, aby urychlila její demontáž, protože podle památkářů ruší autentický prostor barokní zahrady. ČR musí do 1. února 2013 předložit zprávu o stavu ochrany památkových objektů v Českém Krumlově a o plnění požadavků organizace. Jinak může být Český Krumlov zapsán na seznam ohrožených památek, či vyškrtnut ze seznamů UNESCO.

Více čtěte:

Režisér Troška: Peníze od státu si zasloužím. Točím pravé české filmy

Český Krumlov může být kvůli točně vyškrtnut ze seznamu Unesco

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

9:25 Akce zakázána. Ne zrušena, zakázána. Dvojka Konečné terčem cenzury. Pátrali jsme

Akce zakázána. Doslova. Plzeňsko je, zdá se, „průkopníkem“ praxe, kterou najdeme možná v padesátých …