Obyvatelé na Libavě se děsí, že přijdou o práci. Starostu ale nepotřebují

09.10.2011 11:15

Libavá je největší vojenský prostor v České republice. V celkem pěti sídelních útvarech tu žije více než tisícovka obyvatel. Nevolí do místních zastupitelstev. Nemají starosty. Armáda tu zaměstnává na 200 lidí. Stará se o infrastrukturu, zajišťuje chod školy a platí za místní odpady. Místní se proto bojí, zda jim plány ministerstva nezkomplikují život.

Obyvatelé na Libavě se děsí, že přijdou o práci. Starostu ale nepotřebují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Alexandr Vondra na konferenci Vize 2020

Vojenský výcvikový prostor Libavá se pravděpodobně do čtyř let zmenší zhruba o čtvrtinu. Jeho redukci by zákonodárci měli projednat ještě letos. Zdejší obyvatelé se ale chystaných změn obávají.

Vzniknou nové obce nebo se připojí k jiným

Obydlené části chce ministerstvo vyčlenit a vytvořit samostatné obce nebo je připojit k vesnicím u hranice újezdu. „Bude záležet zejména na vůli místních obyvatel, kterou cestu zvolí. Za tímto účelem plánuje resort obrany mezi obyvateli anketu, ve které vyjádří svůj názor," řekl ParlamentnímListům.cz tiskový mluvčí Ministerstva obrany Jan Pejšek.

Více o Libavé ZDE

Pod Domašov nad Bystřicí by tak mohly připadnout sousední Heroltovice. „Je logické, že tam, kde bydlí lidé, tak tyto oblasti by už neměly být ve vojenském prostoru. Pan ministr Vondra je prvním, který se k takovému kroku odhodlal. To měl ale udělat už pan ministr Tvrdík před deseti lety," řekl redakci starosta Domašova nad Bystřicí Ladislav Števanka (NSK).

„V Heroltovicích, které mají 130 obyvatel, jsou dva paneláky, pár domečků, takže tady podle mě nemá smysl, aby tu vznikla samostatná obec. Ale to bude záležet jen na místních. V případě, že neustaví samosprávu, tak já si myslím, že pokud připadnou pod naši obec, jsme schopni to absorbovat," doplnil starosta.

Místní se bojí o práci a bydlení

Pod Norberčany by pak mohlo patřit město Libavá. Právě zde mají lidé z připravovaných změn největší obavy. „Máme strach, co tu bude s byty. Komu je armáda prodá, až odsud odejde," řekl redakci devětatřiceticetiletý obyvatel Města Libavá.

Více o tematice jedů ZDE

Podle armády se místní nemusí o své byty bát. „Domy a byty budou nabízeny stávajícím nájemníkům, obcím komunikace nebo třeba kulturní domy. Pokud si byty nebudou chtít nájemníci odkoupit, budeme zvažovat možnosti pokračování nájemního vztahu," uklidňuje Pejšek.

Jiní obyvatelé se bojí toho, že v důsledku plánovaného zeštíhlení vojenského prostoru přijdou o práci. „Je mi jedno, jestli budu mít možnost volit zastupitelstvo. Dřív jsem ji neměl a obešel jsem se bez toho.Chci mít ale jistotu, že nepřijdu o práci," uvedl pro ParlamentníListy.cz šestačtyřicetiletý zaměstnanec Vojenských lesů a statků.

Obyvatelé Libavé žijí obklopeni jedy. Jejich likvidace přijde na stamiliony

I na to má však armáda odpověď. „Na zaměstnanosti obyvatel by se plánované změny neměly odrazit. Armáda ČR ani státní podnik Vojenské lesy a statky z Libavé neodcházejí a nadále budou současné zaměstnance potřebovat," reaguje mluvčí.

Problém s navezenými jedy

KSČM v souvislosti s plánovanou redukcí vojenského újezdu připomíná ekologickou zátěž, kterou teď armáda musí v Libavé řešit. Při stavbě ochranných valů na střelnici sem byly navezeny stovky tun jedovatých látek, které ohrožují životní prostředí. Jejich likvidace může stát stovky milionů.

„Velikost újezdu je pochopitelně značná a uvažovat o nějaké redukci možné je. Teď se ale celá situace dramaticky změnila kvůli navážení odpadů. A teprve až budeme detailně znát, co vlastně obnáší jejich likvidace, pak se můžeme bavit o tom, jestli se má něco redukovat, nebo jestli si to armáda nemá nechat. V tuto chvíli je to zatím předčasné," sdělil ParlamentnímListům.cz svoje stanovisko poslanec za Olomoucký kraj a místopředseda výboru pro obranu a bezpečnost Alexandr Černý (KSČM).

Úpravy hranic újezdu jsou podmíněny změnou zákona. Zákonodárci budou o zmenšení Vojenského újezdu Libavá jednat ještě tento rok.

Více o Olomouckém kraji ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

13:22 To Rakušan nechtěl: Ve věci migrace úder z nečekané strany

Ministr vnitra Vít Rakušan neříká české veřejnosti pravdu o migračním paktu. Tvrdí to už i koaliční …