Nečas podpořil propojení ropovodu Družba s německou sítí

07.10.2011 12:30

Premiér Petr Nečas v pátek v Drážďanech na společné sasko-české konferenci o energetice podpořil myšlenku propojení ropovodů Družba a IKL do německé rafinérie Spergau. V Německu, které hodlá od využívání jaderné energie zcela upustit do roku 2022, český premiér také zdůraznil, že ČR s jadernou energetikou stále počítá jako se součástí svého "energetického mixu", píše ČTK.

Nečas podpořil propojení ropovodu Družba s německou sítí

"ČR naprosto respektuje rozhodnutí Německa vzdát se jaderné energie. Na druhou stranu bychom rádi, aby také Německo respektovalo naše rozhodnutí i nadále pokračovat v rozvoji jaderného sektoru," prohlásil Nečas na konferenci s tím, že podle něj český postoj nebude bránit pokračování těsné spolupráce obou zemí v energetické oblasti.

Propojením ropovodů se bude zabývat česká firma Mero

Nečas uvedl, že česká státní akciová společnost Mero je připravená po technické stránce řešit propojení ropovodu Družba do Německa a hledat nejvhodnější z možných variant. Základní podmínkou podobného projektu je podle předsedy české vlády disponibilní kapacita ropovodu TAL, která je odhadována minimálně na asi čtyři miliony tun ročně pouze pro potřeby rafinérie Spergau.

"Významným aspektem tohoto projektu jsou také obchodní a ekonomické podmínky - s ohledem na vysokou investiční náročnost by měly být s konečným zákazníkem vyjednány takové přepravní podmínky, které by zajišťovaly společnosti Mero návratnost vložených prostředků," podotkl český premiér.

Projekt by se podle něj mohl stát jedním z důležitých společných příspěvků ČR a Saska ke zvýšení energetické bezpečnosti EU a unifikaci přepravních cest.

Ropovody v Česku loni proteklo skoro osm milionů tun suroviny, jejich státem ovládaný provozovatel Mero meziročně zvýšil objem přepravené ropy o šest procent. Dodávky ropovodem IKL z Německa vzrostly o zhruba 30 procent na 3,1 milionu tun, naopak dovoz z východu ropovodem Družba klesl o desetinu na 4,5 milionu tun.

Musíme využívat zásoby hnědého uhlí

Pro ČR i Sasko je také podle Nečase významné i využívání zásob hnědého uhlí. "Ocenili bychom proto širší spolupráci se saskou stranou v oblasti hnědého uhlí, ať již formou výměny zkušeností stran nejlepších dostupných technologií, včetně zachytávání a ukládání uhlíku, tak ve formě spolupráce v oblastech energetické účinnosti, zahlazování důlních škod a přirozeně také v oblasti výzkumu a vývoje," uvedl český premiér.

V následné diskusi na konferenci dominovala témata jako je energetická efektivita v průmyslu a obchodu či přeshraničních energetických sítích. Za českou stranu se diskuse účastní také ministr průmyslu Martin Kocourek (ODS). Sasko reprezentuje premiér této spolkové země Stanislaw Tillich. S ním Nečas na konferenci podepsal společné prohlášení.

O českém teplárenství na konferenci hovořil také někdejší český premiér Mirek Topolánek, který byl na začátku září zvolen předsedou výkonné rady Teplárenského sdružení ČR. Mezi českými účastníky je například i Pavel Slouka z Ústavu jaderného výzkumu v Řeži či šéf obchodní divize ČEZ Alan Svoboda.

Česko by měl vzniknout plynovod Gazela

O plynovodu Gazela, který by měl v budoucnu zásobovat i Českou republiku, informoval zástupce českého ministerstva průmyslu Jiří Filippi. Plynovod, protínající západní Čechy, by měl být využitelný především v případě problémů na stávající trase ruského plynu přes Ukrajinu - bude totiž napojen na německou soustavu Opal, která bude zásobována ruským plynem přes plynovod Nord Stream na dně Baltského moře.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…