Podpora ČSSD se snížila. Zelení se přiblížili pěti procentům

07.10.2011 14:35

V případných volbách do Poslanecké sněmovny by vyhrála ČSSD s 27,3 procenty, její náskok před ODS s 20 procenty se ovšem snížil. Přesto mají levicové strany společně jasnou většinu. Z volebního průzkumu společnosti Factum Invenio vyplývá, že by se do sněmovny dostalo pět stran. Lidovci přesáhli potřebných pět procent, zelení mají těsných 4,9 procent a Věci veřejné by se do dolní komory parlamentu nedostaly.

Podpora ČSSD se snížila. Zelení se přiblížili pěti procentům

ODS je se ziskem 20 procent hlasů na podobné úrovni jako při loňských volbách, kdy získala 20,2 procent hlasů. Od posledního průzkumu, který proběhl v září, si mírně polepšila. Rozdíl mezi ODS a ČSSD se snížil.

Zelení se zastavili těsně pod pětiprocentní hranicí

Na třetím místě jsou komunisté se 16 procenty, za nimi skončila TOP 09 s 12,5 procenty a také lidovci s šesti procenty hlasů. Podpora Strany zelených posílila, ale 4,9 procent by jí na zvolení nestačilo. Věci veřejné získaly 3,6 procent, což by na sněmovnu také nestačilo.

Z průzkumu také vyplynulo, že současná vládní koalice by neměla potřebnou většinu. Pravicové strany ODS a TOP 09 by dohromady získaly 79 mandátů, s případnou podporou KDU-ČSL také nedostatečných 89 mandátů. Pravo-středovou spolupráci by nakonec případně mohla zachránit Strana zelených, pokud by se ji podařilo pětiprocentní hranici překročit.

Levicové strany ČSSD a KSČM by se 111 mandáty nadpoloviční většinu získaly s přehledem.

Vládu by nejsnáze vytvořila ČSSD společně s KSČM

Podle odhadu rozdělení mandátů by sociální demokraté měli ve sněmovně 72 křesel, ODS 49, KSČM 39, TOP 09 30 a lidovci deset křesel. Od zářijového průzkumu tak o dvě křesla oslabili lidovci, po jednom získala ODS a komunisté.

Průzkum Factum Invenia probíhal mezi 23. zářím a 3. říjnem na vzorku 926 lidí. Volební model vychází ze stranických preferencí a informací o hlasování v minulých volbách do sněmovny. Výsledky voleb v minulých letech ukázaly, že agentury odhadují rozhodnutí voličů poměrně nepřesně, naznačují ale trendy v oblibě politických stran.

Řádné volby do sněmovny by se měly uskutečnit za více než dva roky. Vládní strany tvrdí, že propad jejich popularity v polovině volebního období je přirozeným důsledkem nepopulárních reformních kroků, které připravují. Opozice naopak argumentuje tím, že vláda kvůli slábnoucí oblibě u občanů ztrácí mandát k vedení země.

Z průzkumu Factum Invenio vyplývá, že voleb do sněmovny by se nyní zúčastnilo 58 procent voličů. Účast by tedy byla nižší než v loňských volbách do sněmovny, kterých se zúčastnilo 62,6 procent lidí.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…