Česko bude čím dál víc spolupracovat s USA v jaderné energetice, tvrdí Gandalovič

07.10.2011 15:59

Český velvyslanec v USA Petr Gandalovič očekává, že česko-americké obchodní vztahy budou stále víc ve znamení spolupráce při využívání jaderné energie pro civilní účely. Řekl to v pátek na sympoziu, jehož se zúčastnili současní i bývalí velvyslanci obou zemí.

Česko bude čím dál víc spolupracovat s USA v jaderné energetice, tvrdí Gandalovič

Američané v poslední době v Česku stupňují činnost, která se týká jaderné energetiky. Jsou zatím mimo jiné zájmy americké společnosti Westinghouse, která chce získat zakázku na dostavbu jaderné elektrárny Temelín. Americká diplomacie Westinghouse podporuje.

Kromě společnosti Westinghouse mají zájem o lukrativní zakázku ve výši několika set miliard korun ještě česko-ruské konsorcium Škoda JS-Atomstrojexport a francouzská společnost Areva. O vítězi tendru by se mělo rozhodnout v roce 2013.

Americký Westinghouse chce dostavit Temelín. Ve hře jsou ale i Rusové a Francouzi

Nedávno o spolupráci v jaderné energetice v Praze jednal například náměstek amerického ministra energetiky Daniel Poneman. Americké jaderné úřady mají zájem například o spolupráci s českým Ústavem jaderného výzkumu v Řeži. Do spolupráce v nukleárním výzkumu jsou také zapojeny některé americké a české univerzity; mimo jiné Vysoké učení technické v Brně či České vysoké učení technické v Praze.

Gandalovič vedle toho informoval, že česká a americká ministerstva nyní připravují novou investiční mezistátní smlouvu, která by měla nahradit původní, již nevyhovující text.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …