Schvalování důchodové reformy Senát odložil

07.10.2011 19:10

Projednávání vládní důchodové reformy Senát odložil z dneška na příští středu, kdy se má věnovat i dokončení zdravotnické reformy. Horní komora o tom rozhodla po zhruba dvouhodinové debatě o zvýšení spodní sazby daně z přidané hodnoty, které hlasy opozice odmítla.

Schvalování důchodové reformy Senát odložil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senát

Po polední přestávce senátoři odmítli hlasy opozice úsporný balíček sociálních opatření, změnu zákoníku práce a ze tří norem sociální reformy stihli zamítnout jen jednu. O zbývajících rozhodnou také až příští týden. Odklad důchodové reformy a také novely o snížení státní podpory stavebnímu spoření navrhla předsedkyně senátorského klubu TOP 09 a Starostové Soňa Paukrtová.

SLEDUJEME téma důchodová reforma

Senátu se od čtvrtečního ranního zahájení jeho první říjnové schůze podařilo zatím projednat jen 14 z 51 bodů programu jeho zasedání. Ze dvou desítek zákonů se zatím vyrovnal pouze se sedmi. Zpoždění proti plánu nabrala horní komora zejména kvůli obsáhlým rozpravám o reformních normách. Přestože je všeobecně očekáváno jejich odmítnutí levicovou většinou v Senátu, kriticky se k nim cítila potřebu vyjádřit řada opozičních senátorů.

Přibližně tříhodinová rozprava předcházela také výzvě Senátu jehož prostřednictvím sociální demokraté vyzvali vládu, aby ustoupila od prosazování výjimky z Listiny základních práv EU. Přijetí výjimky, kterým prezident Václav Klaus podmínil podpis lisabonské smlouvy, vláda předjednala s partnery v EU.

Čtěte více:
Třicátníci si na důchod ochotně uspoří v soukromých fondech
Důchodci budou kořist. To je reforma, varuje pravicový ekonom
S důchodovou reformou budou ještě problémy, shodli se odborníci

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

15:15 Co to je? Knihu koupili, ale prodávat ji nechtějí? Miloš Zeman zakročil

Kniha Spiknutí, která byla v minulém týdnu v pražském Arcibiskupském paláci slavnostně uvedena na tr…