Prezidenti visegrádské čtyřky jsou pro rozvoj jaderné energetiky

08.10.2011 18:39

Prezidenti zemí visegrádské skupiny (V4) na dnešním summitu v Maďarsku podpořili pokračování jaderné energetiky v regionu. Atomová energie podle nich pro Polsko, Maďarsko, Českou republiku a Slovensko nemá alternativu a je výhodné ji dále rozvíjet. Hlavy států V4 to řekli novinářům po jednání ve Visegrádu,k de zakončili dvoudenní summit V4. Omezení jaderných elektráren prosazuje Německo v souvislosti s havárii v japonské elektrárně Fukušima poškozené zemětřesením.

Prezidenti visegrádské čtyřky jsou pro rozvoj jaderné energetiky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Fotovoltaické panely

"Hovořili jsme o tom, že mírové využití atomové energie je pro nás velice důležité. Nemá to alternativu, jsme velice závislí na jaderné energii," řekl maďarský prezident Pál Schmitt po skončení jednání prezidentů V4. Také jeho protějšky z Česka a Slovenska označili jadernou energetiku za důležité téma schůzky. 

Související:
Klaus k OSN: Jaderné energetiky se kvůli Fukušimě nevzdáme

"Máme silný pocit, že by bylo absurdní zejména pro země našeho typu, které nemají plyn a jiné velmi lukrativní energetické zdroje, abychom se programu jaderné energetiky vzdávali," řekl český prezident Václav Klaus. Je podle něj naprosto chybné, aby se havárie ve Fukušimě interpretovala jako energetický problém, když byla následkem přírodní katastrofy.

Podle slovenského prezidenta Ivana Gašparoviče je atomová energie důležitým zdrojem v regionu a má další budoucnost. "To, že dnes je najednou móda, že atomové elektrárny jsou z hlediska ekologického a bezpečnostního nepřijatelné, je trochu přehnané," poznamenal. Uzavírání jaderných elektráren je podle Gašparoviče navíc velmi nákladné. "Dát peníze do vědy a výzkumu těchto elektráren má větší význam, než dávat je do likvidace," řekl.

Čtěte také:

Klaus promluví na shromáždění OSN 

Prezident Klaus povede delegaci na 66. zasedání Valného shromáždění OSN 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…