Ekologové varují před přílepkem zákona, který umožní zastavit ornou půdu

09.10.2011 10:21

Ekologické organizace upozorňují na nenápadný přílepek, který je součástí komplexního pozměňovacího návrhu k zákonu o podporovaných zdrojích energie. Umožňuje zdarma zabírat pole a volnou krajinu kvůli výstavbě hal v průmyslových zónách. Informuje iDnes.cz.

Ekologové varují před přílepkem zákona, který umožní zastavit ornou půdu

Nenápadný odstavec se nachází až na straně 42 obsáhlého pozměňovacího návrhu. Mění přitom zákon o ochraně půdního fondu. Ekologové se obávají toho, že ovlivní dvě třetiny budoucích záborů půdy.

Přílepek by umožnil růst průmyslových zón

Umožňuje, aby bylo výhodnější zabírat pole pro výstavbu hal v průmyslových zónách, které vznikají na okrajích měst. Developeři by nově nemuseli vůbec platit za zábor orné půdy. Přílepek se má vztahovat i na stavbu dálnic nebo vedení vysokého napětí.

„Průmyslová zástavba nyní zabírá asi 59 hektarů zemědělské půdy týdně, často úplně zbytečně. V devadesátých letech se v Česku zastavělo více jak 5 tisíc hektarů, ale mezi roky 2000 a 2010 to bylo již přes 25 tisíc hektarů. Rychlost zástavby se neustále zvyšuje," cituje server iDnes.cz zprávu ekologů.
Pokud by byl tento návrh schválen, došlo by k úbytku projektů, které k nové výstavbě využívají opuštěné tovární areály nebo tzv. brownfields.

Poslanci by měli chránit zelenou krajinu a ne vylepšovat obchody developerům

„Poslanci by měli chránit zelenou krajinu pro všechny, nikoli vylepšovat obchody několika developerům. Ministr Chalupa musí rychle zasáhnout proti tomuto zbytečnému a nepopulárnímu návrhu," prohlásil Vojtěch Kotecký z Hnutí Duha.

Prozatím musí developeři podle zákona o ochraně zemědělského půdního fondu zaplatit poplatek za každý hektar zemědělské půdy, který změní na staveniště. Poplatky se od ledna navíc rapidně zvýšily.

Ministerstvo životního prostředí se chtělo zvýšením poplatků přiblížit Evropě, která se snaží o zachování co nejkvalitnější půdy. Kolem 40 procent celkové výměry zemědělské půdy tvoří takzvaná bonitní půda, která se řadí do 1. a 2. třídy ochrany.

Za hektar obyčejné půdy musí dnes developer platit 300 tisíc. Nově by nemuseli platit vůbec

„Pokud nyní dovolíme ji zabrat, zbude nám pro zemědělství méně kvalitní půda, kde bude v budoucnu potřeba investovat do zúrodňovacích opatření, hnojiv a podobně. Zvýšení poplatku u té nejkvalitnější půdy proto bylo v lednu až desetinásobné," vysvětlil serveru iDnes.cz vedoucí oddělení ochrany půdy Václav Marek z ministerstva životního prostředí.

Za hektar pozemku zařazeného ve třetí bonitní třídě (průměrná půda) musí od ledna developer zaplatit 300 tisíc korun. Minulý rok to bylo 61 tisíc.

O přílepku by se mělo hlasovat v týdnu od 24. října. Dodatek podporují například ministr průmyslu a obchodu Martin Kocourek (ODS) nebo parlamentní zpravodaj zákona Milan Urban (ČSSD).

Související:

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …