ČR potřebuje stíhačky. Kde na ně vzít? ptá se Hamáček Vondry

09.10.2011 12:27

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) a jeho stínový protějšek Jan Hamáček (ČSSD) mluvili v pořadu Partie o sporném nákupu letounů CASA nebo připravovaném nákupu nadzvukových letadel. Na začátku pořadu se krátce vyjádřili k nástupu Petra Bendla (ODS) na ministerstvo zemědělství.

ČR potřebuje stíhačky. Kde na ně vzít? ptá se Hamáček Vondry

Vondru odvolání Ivana Fuksy nepřekvapilo. Bendl podle něj není nováček. Má za sebou funkci hejtmana Středočeského kraje a byl ministrem dopravy. Vondra nemá pochybnosti, že ČR bude hrát velmi aktivní roli během jednání o budoucnosti zemědělské politiky EU.
Podle Hamáčka nepůsobil premiér přesvědčivě a na tiskové konferenci hledal důvody k odvolání. Je to součástí mocenského boje uvnitř ODS.

„Zažil jsem Bendlovo panování a doufám, že ne české zemědělství neskončí jako středočeské nemocnice," doufá Hamáček.

SLEDUJEME KAUZY:

Podařilo se nám sjednat prodloužení záruční lhůty letounů CASA o půl roku

„Zatím nebyly dodány letadla s funkčními systémy obrany. Uplatňujeme kvůli tomu sankce na výrobce (Omnipol). Podařilo se nám sjednat prodloužení záruční lhůty o půl roku," řekl Vondra v Partii a zopakoval, že Česko nepřevezme letouny bez funkčního systému pasivní protiraketové obrany.

Stínový ministr obrany Hamáček to označil za jeden obrovský skandál. „Cena 3,5 miliardy není konečná cena. Finálně to bude přes čtyři. Pokud prodávající nedá kvalitní produkt, pak by první věc měla být to, že zákazník odstoupí od smlouvy. Měli bychom se o to pokusit, i když pan ministr tvrdí, že to nejde," tvrdí o odstoupení od smlouvy.

Ta letadla nikdo nechtěl, zdůraznil Hamáček. Podle zprávy NKÚ proti němu měli výhrady vojáci. Nedoletí údajně ani do Afghánistánu bez mezipřistání.

Mediální hodnocení pořadu:
Analytik: Ministr Vondra mě přesvědčil. Když bude válka, zdrhám z Čech

Letadla nikdo nechtěl, ani nedoletí do Afghánistánu, tvrdí Hamáček

„Smlouvu je možné vypovědět, ale včetně všech důsledků ekonomických a právních. Je to krajní řešení, ke kterému přistoupíme, pokud budeme mít jistotu, že tím nevznikne mnohem větší škoda," vysvětluje Vondra.

Transportní letouny česká armáda potřebuje. Staré antonovy dosloužily. Pokud by se teď vybíraly nové letouny, bylo by tu neurčité období, kdy by armáda byla bez letounů.

„Největším důsledkem nákupu bude, že armáda bude používat dvacet let letadlo, o které nestála a nevyhovuje," namítl Hamáček. Připomněl, že letouny Antonov měly životnost až do roku 2014, takže čas na vypsání tendru zde byl.

Nadzvukové stíhačky jsou potřeba. Letoun L-159 nedohoní ztracený Boeing

Ministr Vondra slíbil, že do konce roku se rozhodne, jak bude vláda postupovat v nákupu nových nadzvukových stíhaček. Chce k tomu přizvat i opozici, protože nákup přesahuje horizont mandátu vlády.

„ČR si nemůže dovolit nechat náš vzdušný prostor bez ochrany. Je potřeba to zajistit pomocí nadzvukového letectva, 159 prostě nedohoní dopravní Boeing," vysvětlil Hamáček a pokračoval: „Je ale otázkou jak. Jestli formou vlastního letectva, pronajatých letadel nebo aby to zajišťoval cizí stát. Mě by zajímalo, kde chce ministerstvo obrany vzít na nákup nebo pronájem letounů."

Vláda uplatňuje politiku tupých škrtů. To může být pro armádu likvidační

„Rozpočty pro všechny bezpečnostní složky jsou likvidační. S těmito penězi nepůjde nakoupit nic. Obávám se, abychom nedopadli jako na Slovensku, kde jde 80 procent výdajů na platy vojáků, aby si je armáda udržela. Na nějaký vývoj technologií nebo obnovu techniky nejsou peníze," vyslovil Hamáček obavu nad osudem policie, armády nebo hasičů.

Vondra to odmítl. Prý dosáhl v otázce rozpočtů standardu jak v letošním tak v příštím roce i za ztížených podmínek.

„Počkáme, jak se vyvine předpokládaný vývoj ekonomiky v příštích letech. Je tady určitá nejistota, ale ta je odvozena od určité nejistoty v Evropě. Buď ten vývoj bude neuspokojivý, pak si musíme sednout a udělat rozhodnutí. Zda se zabývat příjmovou stránkou rozpočtu nebo zda přehodnotit výdaje," vysvětluje Vondra.

Hamáček připomněl zdaňování kázeňských odměn nebo výsluh, což vojáky nijak nenadchne.

„Situace je kritická. Můžeme se dočkat, že v armádě nebude chtít nikdo sloužit a bude se muset obnovit základní povinnou vojenskou službu," uzavřel Hamáček.

Armáda aktuálně:

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …