Recese není neodvratná, ale teď je pravděpodobnější, myslí si Švejnar

09.10.2011 19:57

V pořadu Otázky Václava Moravce se sešli ekonom a laureát Nobelovy ceny Joseph Stiglitz, ministr financí Slovenské republiky Ivan Mikloš, ekonom Jan Švejnar a člen NERVu Vladimír Dlouhý. Ekonomičtí experti se shodli na blížící se krizi. Řešení pro jednotlivé státy jsou ale různá.

Recese není neodvratná, ale teď je pravděpodobnější, myslí si Švejnar

Podle ekonoma Stiglitze se svět nejspíš ponoří do recese. Připomněl, že podle MMF je globální finanční systém křehčí než v roce 2008.

„Lze očekávat bouřlivý vývoj. Rychlost, se kterou se věci dějí v politice, je nižší, než rychlost, se kterou se pohybují finanční trhy. Česká republika závisí v exportu na Německu a Německo je závislé na Číně," vysvětlil v OVM.

Tří druhy řešení podle Stiglitze: Investice do infrastruktury a vzdělání, půjčky na rozvoj nebo vyšší daně

Stiglitz tvrdí, že pokud se bude investovat do infrastruktury a vzdělávání, bude návratnost větší než za investice do kapitálu. Pokud to někdo učiní, poroste ekonomika.

Navrhl také, aby si stát půjčil na investice na rozvoj stejně, jako to dělá každá firma.

Dalším, podle Stiglitze ne úplně dobrým, způsobem by bylo zvednout daně a daňové výnosy pak investovat. Ekonomika by pak pomalu rostla.

„Pokud jde o efektivitu, pak návratnost investic do technologií je mnohem větší, než se čekalo. Souhlasím, že je potřeba reformovat veřejný sektor, ale zároveň je také potřeba reformovat soukromý sektor," řekl Stiglitz.

Státy jsou v začarovaném kruhu. Snižují výdaje, čímž se snižuje růst

„Jsme v začarovaném kruhu. Snižováním výdajů se snižuje růst. Nejvážnější problémy dnes leží hlavně v eurozóně a v Evropě," myslí si Mikloš a pokračoval: „V Evropě by mohlo pomoci mezi významnými ekonomikami jedině Německo. Všechny ostatní ekonomiky by se půjčkami na investice jen zadlužily. Pomůže to? Myslím, že ne. Řešením by mohly být reformy. Pokud by to Česká republika i Slovensko dělaly, nastartovaly by ekonomiku."

Recese není neodvratná, ale je pravděpodobnější než před časem

Švejnar varoval, že pokud nebudou mít exportní trhy, pak dříve nebo později dojde ke zpomalení i v Číně, Indii a Brazílii. Tím dojde i ke zpomalení v Německu a u nás.
„Recese není neodvratná, ale je pravděpodobnější než před pěti měsíci. Data negativně ovlivňují náladu investorů," vysvětlil Švejnar.

Švejnar navrhl, aby státy v Evropě využily půjčky se sníženou úrokovou mírou. „Ve Spojených státech se využívá možnosti nízké úrokové míry. Půjčují si za velmi nízký úrok a pak toho efektivně využívají. V Evropě musí jednotlivé ekonomiky platit vysokou úrokovou míru. Soukromému sektoru předáváme velké bohatství, které stejně zaplatí daňový poplatník," řekl Švejnar v Otázkách Václava Moravce.

Řecko bylo nesolventní už před půl rokem. Mělo se to přiznat

„Euro bylo přijato předčasně a už před půl rokem mělo být přiznáno, že Řecko je nesolventní. Je těžké soudit politické elity, protože málokdy stály před takovým strukturovaným problémem. Celý proces sestavování státních rozpočtů je medializovaný a podléhá krátkodobým vlivům. Politici po celé Evropě se bojí říznout do problému," myslí si Dlouhý.

Související:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…