Ministerstvo financí zveřejní státní dluh, letos zatím dál roste

10.10.2011 8:55

Ministerstvo financí dnes bude informovat o vývoji státního dluhu České republiky ke konci září. Za první pololetí se dluh zvýšil o téměř 69 miliard korun na 1,413 bilionu korun. Na každého Čecha tak připadal dluh přes 134.000 korun.

Ministerstvo financí zveřejní státní dluh, letos zatím dál roste

Státní dluh tvoří dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo například půjčkami od Evropské investiční banky.

Reformám navzdory

Vnitřní zadlužení státu se letos ke konci června zvýšilo o 72 miliard korun na 1108,3 miliardy korun. Zahraniční dluh státu naopak klesl o 3,2 miliardy korun na 304,6 miliardy korun.

V dokumentu ohledně střednědobých výdajových rámců ministerstvo financí předpokládá, že státní dluh bude na konci letošního roku 1,478 bilionu korun. Příští rok by měl stoupnout na 1,58 bilionu a v roce 2013 na 1,69 bilionu korun.

Související:

Tři stovky. Takovou daň odevzdal státu průměrný živnostník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

14:01 Nad regály bez banánů Čechům došla slova. A peníze

Nejsou banány a jejich cena roste. V plzeňském supermarketu došla leckterým Čechům slova, případně v…